Actueel

Nieuws

Overwaarde hypotheek met levenslange hypotheekrente Lokaal nieuws woensdag 18 november 2020

Overwaarde hypotheek met levenslange hypotheekrente

Eenmaal met pensioen ziet het leven er anders uit. Werk maakt plaats voor vrije tijd en hobby’s. Niet iedereen heeft voldoende kapitaal opgebouwd om alle plannen uit te voeren. Het geld zit vaak vast in de stenen van een koopwoning. Gelukkig bieden verschillende geldverstrekkers de mogelijkheid om overwaarde te verzilveren. Sinds kort kan dit zelfs tegen een rente die levenslang vaststaat. Hoe werkt dat en wat is het voordeel voor jou als huiseigenaar?

Overwaarde op je woning komt doorgaans pas vrij als je jouw woning verkoopt. Met een opeet- of overwaardehypotheek maak je dit vermogen eerder vrij. Je zet de overwaarde in als onderpand (in de vorm van hypotheek), om dit vervolgens terug te lenen. Afhankelijk van de hypotheek krijg je het bedrag maandelijks of in één keer uitgekeerd. Om het risico te beperken kan je niet de hele overwaarde opnemen maar een percentage ervan.

NA HET FAILLISSEMENT: INTERVIEW FAMILIE VAN NIEUWKERK Lokaal nieuws dinsdag 17 november 2020

NA HET FAILLISSEMENT: INTERVIEW FAMILIE VAN NIEUWKERK

Het nieuwbouwproject Eilandrijk in Rijswijk is een voorbeeld van wat het bieden van zekerheid met het waarborg-certificaat van Woningborg betekent voor kopers van een nieuwbouwhuis. De bouw van project Eilandrijk is gestart in het voorjaar van 2018. In oktober 2019 is bouwondernemer Schouten failliet verklaard.

Woningborg heeft overeenstemming bereikt met Ter Steege Bouw Vastgoed West voor de afbouw van de 29 woningen en in januari 2020 is de bouw hervat. In het najaar 2020 kunnen de toekomstige bewoners hun langverwachte intrek nemen in hun nieuwbouwhuis.

Op vrijdag 10 juli waren er blije gezichten te zien bij de borrel, die  Ter Steege Bouw Vastgoed West  had georganiseerd ter gelegenheid van het bereiken van het hoogste punt van het nieuwbouwproject Eilandrijk te Rijswijk. Wij spraken de familie van Nieuwkerk over hun woning in nieuwbouwproject Eilandrijk in Rijswijk en wat ze hebben meegemaakt toen de bouwonderneming failliet ging.

Projectpartner AW Groep, Lisse Lokaal nieuws vrijdag 13 november 2020

Projectpartner AW Groep, Lisse

BOSS wordt duurzaam, klimaatadaptief en biodivers. Het zijn prachtige doelstellingen, maar is het allemaal ook technisch haalbaar? Daarvoor is de AW Groep uit Lisse verantwoordelijk binnen het projectteam. De groene grond-, weg- en waterbouwer laat zich daarbij leiden door de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

In BOSS staan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN centraal

BOSS wordt duurzaam, klimaatadaptief en biodivers. Het zijn prachtige doelstellingen, maar is het allemaal ook technisch haalbaar? Daarvoor is de AW Groep uit Lisse verantwoordelijk binnen het projectteam. De groene grond-, weg- en waterbouwer laat zich daarbij leiden door de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Bij Michelle Wijnhout en Ron de Haas van de AW Groep zit duurzaamheid in hun DNA. “Wij en onze collega’s willen betekenisvol zijn en bijdragen aan een sociale, gezonde en klimaatbestendige leefomgeving. De 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties zijn daarbij onze leidraad. Het zijn duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, die van BOSS een wijk maken die bijdraagt aan een betere wereld.”

Uniek in de branche
“Die betere wereld begint bij jezelf. Daar zijn wij van overtuigd. Binnen AW Groep zijn we daar al heel lang van doordrongen en met het ondertekenen van de 17 SDG’s, gaan we nog een stapje verder. We omarmen alle doelen van de VN en integreren ze in onze bedrijfsvoering. Daarmee zijn we de eerste en uniek in onze branche. Maar daar willen we niet uniek in blijven. We dagen onze partners in BOSS uit om zelf ook met deze doelen aan de slag te gaan.”

Positieve impact met het Impactwheel
“Wij werken in een branche waarin duurzaamheid, C02-reductie, energie, biodiversiteit en klimaatadaptie hot items zijn. Om in kaart te brengen hoe wij op die thema’s en de andere SDG’s een positieve impact kunnen hebben, maken we bij elk project dat we oppakken van SDG Impactwheel. Neem SDG 13, ‘Klimaatactie’. Onze impact op deze duurzame ontwikkelingsdoelstelling omschrijven we als volgt: De wijk wordt klimaatadaptief ingericht. Het minimaliseren van verharding en de toepassing van halfverharding in combinatie met een wadi voorkomen droogte. De bomen vormen de airco’s van de wijk en gaan hittestress tegen. Bomen verbeteren de luchtkwaliteit en zijn belangrijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan.”

Een boom planten kan iedereen
“Voor elke SDG benoemen we op deze manier onze impact, zodat we ons steeds bewust zijn van wat we doen en welke gevolgen dat heeft. En dat is belangrijk, want de plannen voor BOSS zijn ambitieus. Onze taak in het project is om wat bedacht wordt ook technisch haalbaar te maken. Een boom planten kan iedereen, maar hoe we dat gaan doen en welke gevolgen dat heeft voor bijvoorbeeld de waterhuishouding, de biodiversiteit en de energielevering aan de woningen is iets waar wij ons als grond-, weg- en waterbouwer mee bezig houden. En daarin gaan we ver.”

Samen voor een betere wereld
De 17 doelen zijn de opvolgers van de millenniumdoelstellingen. In 2030 mag onder meer niemand meer in extreme armoede leven, niemand meer honger hebben, is er minder ongelijkheid tussen en binnen landen en moet iedereen toegang hebben tot betaalbare, betrouwbare en duurzame energie. “Aan een aantal van die doelen kunnen we heel concreet invulling geven. Sterker nog; voor 14 doelen doen we dat al op dagelijkse basis. Zo rijden onze auto’s op groen gas, hebben we veel aandacht voor duurzaamheid en dragen we een groot aantal goede doelen een warm hart toe. Onze uitdaging zit ‘m vooral in het uitdragen en uitbouwen. Zo dagen we onze partners in BOSS dagelijks uit hun positieve impact op duurzaamheid te bekijken en te vergroten. Want een betere wereld begint dan wel bij jezelf, je maakt hem uiteindelijk vooral samen.”

Verhuizen en de inboedelverzekering: waar moet je op letten? Lokaal nieuws woensdag 04 november 2020

Verhuizen en de inboedelverzekering: waar moet je op letten?

Ga je verhuizen? Dan is dit het perfecte moment om jouw inboedelverzekering eens tegen het licht te houden. Het kan zijn dat een andere inboedelverzekering beter past bij je nieuwe situatie. Uiteraard is het ook mogelijk om de huidige verzekering mee te nemen naar het nieuwe adres. Waar moet je nog meer op letten?

Inboedelverzekering meenemen naar nieuwe adres

Het makkelijkste is om de huidige verzekering mee te nemen naar het nieuwe adres . Je hoeft alleen maar het nieuwe adres door te geven aan de verzekeraar. Vervolgens nemen zij contact met je op om de details van jouw nieuwe woning door te nemen. Afhankelijk van deze details, kan de premie iets omhoog of omlaag gaan. Houd ook rekening met de waarde van de inboedel. Het kan zijn dat je dure meubels hebt aangeschaft, waardoor de waarde van de inboedel toeneemt. Hierdoor gaat de premie wel omhoog. Aan de andere kant, als je bijvoorbeeld kleiner gaat wonen, is het mogelijk dat de waarde van je inboedel daalt. Ook dan is het verstandig eens te kijken naar je verzekering en bijvoorbeeld te kiezen voor een lagere dekking. Soms loont het om een nieuwe verzekering af te sluiten, omdat je dan een stuk minder betaalt. Houd wel rekening met de opzegtermijn. Bij de meeste verzekeraars is er een opzegtermijn van één maand.

Inboedelverzekering tijdens de verhuizing

Helaas kan het voorkomen dat er spullen tijdens de verhuizing beschadigd raken of zelfs kwijtraken. Het is dus belangrijk om na te gaan of je hiervoor verzekerd bent. De dekking van de inboedelverzekering tijdens de verhuizing kan per verzekeraar verschillen. Het is dus raadzaam om even de polisvoorwaarden van de verzekering onder de loep te nemen. Het is verstandig om aan de verzekeraar door te geven dat je aan het verhuizen bent, aangezien de inboedel dan verspreid over twee adressen staat. De verzekeraar kijkt dan samen met jou naar de beste dekking.

Schade veroorzaakt door de vervoerder

Veel mensen schakelen een verhuisbedrijf in om hun zware spullen te verhuizen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus het kan zomaar voorkomen dat er iets beschadigd raakt. Je moet dan de schade verhalen op de vervoerder. Houd er rekening mee dat het verhuisbedrijf alleen de dagwaarde van de inboedel zal vergoeden en niet de nieuwwaarde ervan. Kun je de schade ook claimen bij je eigen inboedelverzekering? Dan is dat vaak een betere keuze.

Samenwonen

Wanneer je gaat samenwonen, dan wordt jullie inboedel als het ware samengevoegd. Er is dus maar éen inboedelverzekering nodig. Een van beide partners kan zijn of haar inboedelverzekering opzeggen. Vervolgens moet degene van wie de inboedelverzekering wordt aangehouden de ander op zijn of haar polis bij te laten schrijven. Uiteraard moet de verzekerde waarde worden verhoogd. Je hebt immers meer spullen in huis.

Wie regelt de opstalverzekering in een appartementencomplex? Lokaal nieuws woensdag 04 november 2020

Wie regelt de opstalverzekering in een appartementencomplex?

Hoewel de opstalverzekering niet wettelijk verplicht is, dwingen hypotheekverstrekkers woningeigenaren er doorgaans toe zo’n verzekering voor hun huis af te sluiten. Met de opstalverzekering is schade aan de ‘vastzittende’ onderdelen van het huis verzekerd in het geval van schade door bijvoorbeeld storm, brand of overstroming. Maar ga je in een appartement wonen, dan deel je het gebouw met anderen. Wie moet er dan de opstalverzekering afsluiten?

Vereniging van Eigenaren

Bij flats en appartementen is de regel dat er voor het hele gebouw één opstalverzekering afgesloten moet worden. In het geval van (sociale) huurwoningen is dit de verantwoordelijkheid van de woningcorporatie of verhuurder. Bij koopappartementen is er een Vereniging van Eigenaren (VvE) . Deze is onder andere verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering voor het hele gebouw. Deze kosten worden aan de verschillende bewoners doorberekend door middel van een servicebijdrage.

Dure keuken of badkamer

Het feit dat de VvE doorgaans zorgt voor de opstalverzekering is geen reden om er blind op te vertrouwen dat je goed verzekerd bent. Controleer altijd of er überhaupt een opstalverzekering is afgesloten voor het gebouw, en zo ja, of de dekking voldoende is voor jou. Deze wordt namelijk berekend op de gemiddelde waarde van de appartementen in het gebouw. Het kan echter zo zijn dat jij een veel duurdere keuken of badkamer laat inbouwen. Als je dan niet bijverzekert, loop je het risico onderverzekerd te zijn. Bijverzekeren kan gewoon via dezelfde opstalverzekering die geldt voor het hele pand. Je kunt direct contact opnemen met de verzekeraar, of het via de VvE regelen.

Verzekering individueel appartement

Het is mogelijk dat in jouw appartementencomplex sprake is van een ‘slapende’ VvE die geen opstalverzekering geregeld heeft voor het gebouw. Je kunt je dan individueel verzekeren. Dit is wel relatief duur, omdat je de clausule ‘Verzekering individueel appartement’ op moet laten nemen in je verzekeringspolis. Met deze clausule ben je ook gedekt voor jouw aandeel in schade elders in het gebouw, bijvoorbeeld als er onverhoopt een boom omvalt tegen het gebouw aan. Omdat je dan in feite verzekerd bent voor een hogere waarde dan die van je eigen appartement, wordt als gevolg van het opnemen van deze clausule je premie met 25 procent verhoogd.

Schade maken bij een ander

Omdat je als bewoner van een appartement een gebouw deelt met andere bewoners, wordt bij de opstalverzekering vaak een appartementenclausule opgenomen. Deze clausule zorgt ervoor dat medebewoners hun schade ook vergoed krijgen als jij die opzettelijk of door onverantwoordelijk gedrag veroorzaakt hebt. Jij gaat dan niet zonder meer vrijuit; de verzekeraar zal bij jou aankloppen om de schade te verhalen.

Inboedel verzekeren en energie vergelijken

Je inboedel verzeker je uiteraard wel zelf. Deze kan zo zeer verschillen in waarde tussen de verschillende appartementen, dat het niet doenlijk is om er een gezamenlijke verzekering voor af te sluiten waarmee iedereen voldoende gedekt is zonder veel te veel of te weinig te betalen. Doorgaans sluit je ook je eigen energiecontract af. Voor hulp hierbij kun je gebruik maken van een van de vele energie vergelijk websites, waarmee je een inschatting kunt krijgen voor wat je bij welke energieleverancier kwijt zou zijn.

De belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een huis Lokaal nieuws woensdag 04 november 2020

De belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een huis

Wanneer je besluit om een huis te kopen, komt hier een heleboel bij kijken. Zeker wanneer het je eerste koophuis betreft zal je hoogstwaarschijnlijk overvallen worden door allerlei zaken waar je rekening mee dient te houden. Daarom is het eens goed om een aantal onderwerpen op een rijtje te zetten die essentieel zijn wanneer je besluit om op huizenjacht te gaan. Hierdoor ben je in staat om het proces beter voor te bereiden en kom je achteraf niet voor verrassingen en teleurstellingen te staan.

Neem een aankoopmakelaar in de arm

Je koopt niet iedere dag een nieuwe woning en met de hedendaagse gekte op de huizenmarkt heb je over het algemeen weinig tijd om te beslissen. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van een professional die je op veel vlakken kan adviseren. Dit kan bijvoorbeeld zijn over de technische staat van het huis, de verkoopmarkt en onderhandelingen over de verkoopprijs. Een makelaar is hier dagelijks mee bezig en kan daarmee een hoop van jouw zorgen wegnemen. Een aankoopmakelaar is niet gratis, maar tegelijkertijd een onmisbare factor in de huidige huizenmarkt.

Let op het energielabel van de woning

Een belangrijk aandachtspunt bij het kopen van een woning is het energielabel. Die prachtige jaren 30 woning kan er natuurlijk enorm romantisch uitzien, maar waarschijnlijk moet je in dit geval wel rekening houden met hoge energiekosten. Het is de vraag of je dit op termijn nog wel de moeite waard vindt. Ieder huis krijgt een energielabel toegewezen en vraag daarom de makelaar altijd naar dit label. Kijk verder welke energiebesparende maatregelen de huidige bewoners al hebben genomen en ga actief energieleveranciers vergelijken . Door verschillende energiecontracten te vergelijken, kan je jaarlijks honderden euro’s besparen.

Vraag altijd om een bouwkundig rapport

Het kopen van een huis is een grote investering. Je wilt daarom te allen tijden voorkomen dat je na de aankoop voor grote verrassingen komt te staan. Aan de buitenkant kan een huis er fantastisch uit zien, maar op het tweede gezicht kan hier een heleboel onderhoud nodig zijn. Laat daarom altijd een bouwkundig rapport opmaken. In dit rapport gaat een deskundige door het hele huis heen om de staat van het huis te bepalen. Dit is enorm nuttig om te bepalen of de vraagprijs realistisch is en om voor jezelf te bepalen of je de komende jaren veel geld opzij zou moeten leggen voor onderhoud.

Informatie is macht bij het kopen van een huis

Er zijn nog tal van zaken waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een huis. De samenvattende tip is dat je altijd moet zorgen dat je goed geïnformeerd bent. Laat je ondersteunen door een professional, doe zelf wat onderzoek en stel de juiste vragen. Op deze manier kan het koopproces prettig verlopen en kun je nog tijdenlang met een goed gevoel in je droomhuis wonen.

Foto:  geralt | Pixabay

Haard kopen? Let op deze vijf punten! Lokaal nieuws vrijdag 30 oktober 2020

Haard kopen? Let op deze vijf punten!

Ga je je eigen huis ontwerpen of heb je misschien net een nieuwe woning gekocht? Dan is het wel duidelijk dat één ding absoluut niet mag ontbreken: een sfeervolle haard. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden dat de keuzes overweldigend kunnen zijn. Om je een steuntje in de rug te bieden, geven we je graag vijf punten waar je op moet letten bij het kiezen van een haard.

1. De brandstof

Er zijn verschillende soorten haarden die allemaal hun eigen brandstof nodig hebben. Je kunt voor de ouderwetse houtkachel gaan of de milieu- en gebruiksvriendelijkere pelletkachel. Daarnaast kun je (zelfs in een gasloze woning) voor een gashaard kiezen op propaangas. Een elektrische haard heeft als voordeel er geen rookkanaal nodig is en tegenwoordig zien de vlammen er behoorlijk echt uit. Een andere optie die geen rookkanaal vereist is de milieuvriendelijke bio-ethanolhaard. Zoals je ziet zijn er veel verschillende typen haarden te verkrijgen. Een houthaard  kost wat meer tijd om aan te maken en je zult, net zoals bij een pelletkachel, jaarlijks de schoorsteen moeten schoonmaken.

2. De bouw van de haard

Haarden kunnen op verschillende manieren in je woning geplaatst worden. Denk bijvoorbeeld aan de inbouwhaard. Als je voor dit type haard gaat, kun je bepalen of je een driezijdig-, front-, of hoekmodel wilt hebben. Het spreekt voor zich dat de ombouw moet bestaan uit brandwerend materiaal. Een inzethaard is makkelijker te plaatsen in een bestaande woning en er is vaak weinig sloopwerk nodig. Bovendien nemen ze niet veel ruimte in. De doorkijkhaard ziet er super deluxe uit, doordat je van meerdere zijden kunt genieten van het knappend vuur. Wanneer je het als afscheiding tussen de woonkamer en de eetkamer plaatst, kun je dus vanuit beide ruimten genieten van warmte en sfeer. Deze haard neemt veel ruimte in, maar als je toch al een afscheiding hebt of wilt plaatsen, is het een mooie additie.

3. De grootte van de haard

Een grote haard staat wel mooi, maar bedenk dat hoe groter de haard, hoe meer brandstof deze nodig heeft. Je kunt bij een grote haard dus het beste kiezen voor een goedkoop brandstoftype, zoals pellets of propaangas. Een elektrische haard kost ook weinig per branduur. Als je een haard aanschaft ter bijverwarming van je huis, misschien omdat de warmtepomp je toch niet voldoende comfort biedt, wil je ook weer niet een te kleine haard, want dan zal de warmte niet afdoende zijn. Kijk dus eerst goed naar je ruimte, voor je hierover een beslissing maakt.

4. Waar ga je de haard plaatsen?

De meeste mensen kiezen ervoor om een haard in de woonkamer te plaatsen, maar er zijn ook veel andere kamers in een woning die wel een sfeervolle verwarmingsbron kunnen gebruiken. Zo zijn de eetkamer, de keuken of de masterbedroom ook geweldige ruimtes voor een haard. Ga daarom na wanneer je de haard graag wilt laten branden en in welke ruimte van het huis je rond die tijd vaak bent. Als je graag twee aangrenzende ruimtes van een haard wilt voorzien, is de doorkijkhaard de perfecte oplossing.

5. Het merk

Misschien was je van plan om gewoon voor de goedkoopste of ‘de beste’ haard te gaan, maar per merk kan er veel verschil zitten in wat je van een haard mag verwachten. Vooral wanneer je voor een elektrische sfeerhaard  gaat, wil je natuurlijk dat de vlammen echt lijken en misschien wil je dat deze haard je ook kan verwarmen. Per fabrikant kan er verschil zitten in de plaatsingskosten, de garantie en de kwaliteit. Reviews lezen voor je overgaat tot aankoop is dus wel zo verstandig!

Hypotheek aanvragen voor klussen en oversluiten blijft populair Lokaal nieuws woensdag 28 oktober 2020

Hypotheek aanvragen voor klussen en oversluiten blijft populair

Het aantal hypotheekaanvragen was in oktober vergelijkbaar met het niveau in dezelfde maand een jaar eerder. Dit blijkt uit de cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk). Starters en doorstromers namen een minder groot deel voor hun rekening. Dit werd gecompenseerd door huiseigenaren die een hypotheekaanvraag deden voor een verbouwing. Al eerder werd duidelijk, veel Nederlanders zijn aan het verbouwen geslagen tijdens deze coronacrisis.

Geen tijd voor onderhandeling bij koop woning Lokaal nieuws woensdag 21 oktober 2020

Geen tijd voor onderhandeling bij koop woning

NVM-makelaars hebben een prima kwartaal achter de rug. Het aantal verkopen kende een stijging van 14,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. Ondanks dit succes is er ook reden tot zorg. De schaarste op de markt dwingt kopers hun portemonnee te trekken. De verkoopprijs ligt maar liefst 11,6 procent hoger dan vorig jaar. De concurrentie onder kopers is groot en tijd om te onderhandelen ontbreekt bij de gemiddelde koop.

Het regent hypotheekrente verlagingen! Lokaal nieuws woensdag 07 oktober 2020

Het regent hypotheekrente verlagingen!

Niet alleen buiten is het regenseizoen begonnen. Deze maand regent het ook hypotheekrente verlagingen. Alleen al afgelopen vrijdag ging de hypotheekrente omlaag bij zes aanbieders, waaronder SNS Bank en RegioBank. Eerder al voerden ING, Rabobank en ABN Amro verlagingen door. De stroom aan verlagingen lijkt nog niet voorbij. Geldverstrekkers proberen de aandacht te trekken met scherpe hypotheekrentes. De concurrentie moet dan volgen om niet achter te blijven.

Let op dekking rechtsbijstandverzekering bij koop van particulier Lokaal nieuws woensdag 07 oktober 2020

Let op dekking rechtsbijstandverzekering bij koop van particulier

Koop je een auto bij de dealer, dan geniet je als consument van wettelijke bescherming. Desondanks kan er toch een conflict ontstaan als de auto er na een korte tijd mee stopt. In die situatie kan een rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden. Tik je via Marktplaats een auto op de kop? Reken op minder bescherming bij een dergelijke deal. Ook de dekking van je rechtsbijstandverzekering kan afwijken bij een zogenaamde ‘niet-consumentenkoop’, zo blijkt uit onderzoek van MoneyView.

Je energiecontract bij een verhuizing Lokaal nieuws donderdag 01 oktober 2020

Je energiecontract bij een verhuizing

Een verhuizing betekent in de regel veel meer dan alleen maar een paar dozen en meubelstukken van de ene naar de andere woning vervoeren. Er moeten per slot van rekening tal van aanvullende zaken bij verschillende instanties en bedrijven geregeld worden. Dit geldt dus ook voor de energieleverancier waar je op dit moment gebruik van maakt.

Vast of variabel contract

In de eerste plaats is het van belang om te weten wat voor soort energiecontract je op dit moment bij je energieleverancier hebt. Is er sprake een vast contract voor bijvoorbeeld 1, 2 of 3 jaar of gaat het om een variabel contract zonder specifieke einddatum? Ben je namelijk in het bezit van een vast contract, dan kun je dat in de regel niet zomaar opzeggen. Ook niet als je verhuist. Voortijdige opzegging betekent in dat soort gevallen vaak dat de energieleverancier je een opzegboete in rekening brengt. Om dat te voorkomen is het dus verstandiger om je contract mee te nemen naar je nieuwe woonadres, zodat daar dan de rest van de looptijd uitgediend kan worden. Weet je niet zeker wat voor soort contract je op dit moment hebt, kijk dan op je jaarafrekening of neem contact op met je energieleverancier .

Onderneem tijdig actie

Ongeacht je huidige contractsituatie, is het altijd van groot belang dat je je energieleverancier tijdig op de hoogte brengt van je nieuwe adres. Er zijn ongeveer 2 weken nodig om wijzigingen door te voeren, dus zorg ervoor dat je je energieleverancier uiterlijk 14 dagen voor de sleuteloverdracht informeert. Aansluitend dien je binnen 5 dagen na de sleuteloverdracht de meterstanden door te geven aan je energieleverancier. Geef je niet tijdig je verhuizing door, dan betekent dit dat je in je nieuwe woning standaard energie van het regionale energiebedrijf geleverd krijgt. Je komt dan dus weliswaar niet zonder stroom en gas te zitten, maar betaalt in de regel wel een hoger (variabel) tarief, plus natuurlijk de kosten van je vaste contract, dat dan nog steeds gewoon doorloopt. Tijdig handelen voorkomt dus een hoop extra kosten.

Ander voorschotbedrag

Een nieuwe woning betekent ook vaak dat je energieleverancier een herberekening maakt van het maandelijkse voorschotbedrag. Het energieverbruik in je nieuwe woning kan namelijk (beduidend) anders zijn dan in je oude woning. Voor het bepalen van een nieuw voorschotbedrag maakt je energieleverancier gebruik van de op je nieuwe adres bekende statistische verbruiksgegevens, zodat zoveel mogelijk wordt voorkomen dat je bij de jaarlijkse eindafrekening veel moet bijbetalen.

Ideaal moment voor een overstap

Heb je op dit moment geen vast contract met een energieleverancier, dan is je verhuizing eigenlijk een uitgelezen moment om naar een andere, wellicht goedkopere aanbieder over te stappen. Middels het invullen van de postcode en het huisnummer van je nieuwe adres kun je erg gemakkelijk een energie vergelijk uitvoeren en ontdekken welke aanbieder voor dat adres op dit moment het goedkoopst is. Zo profiteer je bij het betrekken van je nieuwe woning meteen van de meest aantrekkelijke tarieven. Ook in dit geval geldt echter dat tijdig handelen – dus uiterlijk 2 weken voor de sleuteloverdracht – noodzakelijk is.

Martin Timmerman, OOKarchitecten Lokaal nieuws woensdag 23 september 2020

Martin Timmerman, OOKarchitecten

De architecten van OOK hebben een passie voor passief. Dat klinkt vreemd, maar het duurzame passieve huis vormt straks wel degelijk de basis voor de woningen die het Amersfoortse architectenbureau wil ontwerpen voor BOSS. Vanuit de gedachte dat de energie die je niet verbruikt, je ook niet hoeft op te wekken.

Je woning is straks te gast in het bos

Uniek voor Almere-Overgooi
“BOSS wordt ontwikkeld op basis van een integraal ontwerpproces waarbij alle partners hun eigen aandeel hebben en elkaar versterken. Bij traditionele bouwprojecten komen wij architecten pas in beeld als veel al vaststaat en wij daardoor gebonden zijn aan wat anderen in het voortraject bepaald hebben. In BOSS zijn we vanaf het begin betrokken bij de plannen en die plannen zijn uniek.”

Verrassende inzichten
“Juist de locatie van BOSS inspireert en daagt uit. Vooral ook, omdat het bos er nu nog niet is. Door met het hele team continu van gedachten te wisselen, dwingen we onszelf elke keer de vraag te stellen of we nog de juiste richting opgaan. Dat leidt tot verrassende inzichten en oplossingen die recht doen aan wonen in een bos. Daarbij kijk je veel verder dan hoe een woning eruit zou moeten zien. Je neemt het hele gebied als uitgangspunt, waarbij je goed nadenkt over de inrichting, de verhouding tussen privé en gemeenschappelijk, het soort erfafscheidingen, de plaatsing van de woningen op de kavel en de manier waarop je met duurzaamheid en energie omgaat. Vooral dat laatste heeft onze bijzondere aandacht tijdens het ontwerpproces van de woningen.”

Het Passiefhuis principe
“Wij ontwerpen volgens het Passiefhuis principe. Passieve gebouwen zijn comfortabel en hebben nauwelijks verwarming nodig, door optimaal gebruik te maken van de zon, een compacte en goede thermische schil, weinig luchtinfiltratie door goede kierdichting en een goede ventilatie met warmteterugwinning. De warmtevraag is zo gering, dat een kleine eenvoudige installatie toereikend is. Zo kan je veel besparen op installaties en nemen ook de onderhouds- en vervangingskosten aanzienlijk af. Een passiefhuis is hierdoor op de lange duur veel goedkoper dan andere energieconcepten.”

Een familie van woningen
“Wij ontwerpen 3 typen basiswoningen die variëren in grootte van 110 m2 tot 180 m2. Type Tillia, de woning van 140 m2, vormt het vertrekpunt voor de andere typen. De bedoeling is dat we een familie van woningen ontwerpen. Allemaal net even anders, maar duidelijk aan elkaar verwant. De koper heeft volop mogelijkheden om zijn woning naar wens te maken en samen te stellen met verschillende opties zoals aanbouwen of een extra bijgebouw(en). De woningen variëren in volume, waarbij uitbreidingen niet de hoogte in gaan, zodat de woningen ondergeschikt blijven aan het omliggende bos. Daarnaast zijn er verschillende keuzes in de gevelafwerking zodat kopers hun persoonlijke touch aan de woning kunnen geven. Ook de plek waar je op de kavel bouwt, de zonligging en welke buitenruimte privé is en welke gemeenschappelijk nemen we mee. De woningen liggen straks verstrooid door het bos, waardoor er een organisch ensemble ontstaat. Het resultaat is straks dat geen woning hetzelfde is, maar de wijk toch verwantschap, rust en ruimte uitstraalt die het verdient.”

Ruraal en sober
“Qua materialisering kiezen we voor een rurale uitstraling. De woningen ogen als schuren met grote, donkere, metalen kappen met overstekken, veel hout in de gevels en een bakstenen basement. Ze worden duurzaam en onderhoudsvrij waarbij ze op een mooie manier verouderen in de tijd. Uiteindelijk vormen de woningen en hun bijgebouwen samen de kracht van het plan. Samen zorgen ze voor een sterke en tegelijkertijd sobere identiteit zonder overheersend te zijn. In BOSS zijn de woningen straks te gast, precies zoals wonen in een bos bedoeld is.”

Jeannette Schreurs, landschapsarchitect Copijn Lokaal nieuws woensdag 23 september 2020

Jeannette Schreurs, landschapsarchitect Copijn

De landschapsarchitecten van Copijn doen graag iets bijzonders met de plekken waarvoor ze plannen ontwikkelen. Plannen met een twist, waardoor wat gewoon lijkt, weer speciaal wordt. Zoals in BOSS. “Dit wordt niet zomaar een groene woonwijk, ergens in Nederland, maar een Bosgoed, waar bosontwikkeling en wonen hand in hand gaan.

BOSS wordt geen wijk met bomen, maar een bos met woningen

De landschapsarchitecten van Copijn doen graag iets bijzonders met de plekken waarvoor ze plannen ontwikkelen. Plannen met een twist, waardoor wat gewoon lijkt, weer speciaal wordt. Zoals in BOSS. “Dit wordt niet zomaar een groene woonwijk, ergens in Nederland, maar een Bosgoed, waar bosontwikkeling en wonen hand in hand gaan.

“Nederland kent schitterende gebieden, oude parken, buitenplaatsen, landgoederen en vestingwerken”, vertelt Jeannette Schreurs, landschapsarchitect bij Copijn. “Onze uitdaging is om het verhaal van de plek te vertalen naar een ontwerp, zodat er nu en in de toekomst weer volop genoten kan worden van een gezonde, mooie groene leefomgeving.”

Kampementen uit de Steentijd
“De locatie waar BOSS komt lijkt op het eerste gezicht niet meer dan een stuk landbouwgrond. Als je beter kijkt, dan ontdek je de gelaagdheid van het gebied met bos, polder en water, maar ook met een interessante archeologische structuur. Ik vind het fascinerend dat in dit jonge cultuurlandschap vindplaatsen verborgen liggen van kampementen uit de Steentijd. We maken die vindplaatsen in het ontwerp weer zichtbaar als bijzondere plekken in het centrale park. De open cirkelvormige parkruimtes in het plan borgen deze schatten uit het verleden en vormen daarmee een essentieel onderdeel van het plan voor BOSS.”

Het bos de wijk in
“Bij het maken van plannen voor nieuwbouwprojecten kijken we altijd goed naar welke kwaliteiten een gebied heeft en hoe wij die kunnen benutten. De archeologische vondsten zijn daarbij interessant, maar ook het Cirkelbos waaraan de locatie grenst. Zo ontstond het idee om het Cirkelbos niet als context te beschouwen, maar letterlijk de wijk in te trekken: geen standaard groene woonwijk, maar bos tot aan de voordeur. Dat bos in BOSS wordt in verschillende fases aangeplant. We maken een mooie mix van al wat grotere bomen, snelgroeiende bomen en daarbij struiken en een kruidlaag. Het is in beginsel natuurlijk een jong bos, maar het zal zich snel ontwikkelen tot een echt bos dat op natuurlijke wijze aansluit bij het al bestaande Cirkelbos.”

Landhuis als middelpunt
“De cirkels in het bestaande Cirkelbos ervaar je eigenlijk nauwelijks meer na zoveel jaar. Door de nieuwe cirkels in BOSS grotendeels open te laten, vormt het een prominente open ruimte in het bos. Het park vormt tevens de kern van de wijk, met daarin een nieuw landhuis als hoofdmoment, zoals je vaak op grote landgoederen ziet. Het wordt een centrale plek waar je kunt ontspannen en elkaar kunt ontmoeten. Zoals de kampementen uit de Steentijd dat ook waren.”

Het bos beleven
“We ontwikkelen dus geen wijk met bomen, maar een bos waartussen straks woningen komen op enorme kavels. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er hekken of schuttingen komen. Dat zou het gevoel van wonen in een bos tenietdoen. Erfafscheidingen worden landschappelijk vormgegeven, bijvoorbeeld als kleine verhoging in het bos in de vorm van een grondwal, al dan niet beplant met heesters. In BOSS beleef je het wonen in een bos straks echt zoals wonen in een bos bedoeld is.”

Samen verantwoordelijk
“Ik zie het als een mooie uitdaging om de bestaande akker te transformeren tot woonpark. Dat doe ik niet alleen, maar in nauwe samenwerking met alle partijen die deelnemen. Zo hebben we nauw contact met de architect, ingenieurs en de bouwers. Wat willen we bereiken, wat is ‘onze droom’ en hoe kunnen we die haalbaar maken. Doordat alle partijen aan tafel zitten, hebben we een gedeelde visie: een ‘Bosgoed’ ontwikkelen van en voor de toekomstige bewoners.”

Fraaie brug verbindt Cirkelbos met Kathedralenbos Lokaal nieuws woensdag 23 september 2020

Fraaie brug verbindt Cirkelbos met Kathedralenbos

Dit jaar wordt de 240 meter lange brug die het Cirkelbos verbindt met het Kathedralenbos in Oosterwold werkelijkheid. Hiermee ontstaat een unieke en vooral ook veilige verbinding voor voetgangers en fietsers over de verdubbelde Waterlandseweg en de Hoge Vaart in Almere.

Dit jaar wordt de 240 meter lange brug die het Cirkelbos verbindt met het Kathedralenbos in Oosterwold werkelijkheid. Hiermee ontstaat een unieke en vooral ook veilige verbinding voor voetgangers en fietsers over de verdubbelde Waterlandseweg en de Hoge Vaart in Almere.

De fiets- en voetgangersbrug komt ter hoogte van landschapskunstwerk de Groene Kathedraal en bedrijventerrein Stichtsekant. Dankzij de brug kunnen buspassagiers die uitstappen bij de bushalte Stichtsekant veilig oversteken. De bushalte aan de Stichtstekant is via een spiltrap en een glazen lift voor mindervalide reizigers bereikbaar.

Duurzame materialen
De brug wordt gebouwd door aannemingsbedrijf Gebr. Reimert B.V. Hun ontwerp kwam als winnend ontwerp uit de aanbesteding. Naast het opvallende ontwerp is ook de materiaalkeuze bijzonder. Er wordt gebruikgemaakt, van duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen zoals cortenstaal en hardhout dat in Almere is gerecycled.

Fraai uitzicht
Als extra zijn er zitbanken in het ontwerp geïntegreerd die een mooi uitzicht bieden op de omgeving. Vanaf de oostkant kijk je uit op de Groene Kathedraal en aan de westkant in de richting van het monument voor de Peetvaders van Almere boven op de Berg ‘Almere Boven’ in het Museumbos.

Sociaal veilig
Deze fraaie nieuwe verbinding om de hoek van BOSS, vergroot het fietspadennetwerk voor de inwoners van Almere en biedt de recreatieve wandelaar een nieuwe route door de omgeving. Kortom: een sociaal veilige, beeldbepalende oversteek, die bijzondere plekken met elkaar verbindt en ruimte biedt voor recreatie.

Vincent Klompenhouwer, ThuisinBouwen Lokaal nieuws woensdag 23 september 2020

Vincent Klompenhouwer, ThuisinBouwen

Vanaf de eerste verdieping van bouwbedrijf Drent & Welling, onderdeel van ThuisinBouwen, kun je bij helder weer de locatie van BOSS zien liggen. Het Blaricumse bouwbedrijf is, samen met Vastbouw uit het Overijsselse Rijssen, geselecteerd om de villa’s in BOSS te gaan bouwen. Een bijzondere samenwerking, die alleen maar voordelen biedt.

In BOSS komen oosterse en westerse bouwexpertise samen

Vanaf de eerste verdieping van bouwbedrijf Drent & Welling, onderdeel van ThuisinBouwen, kun je bij helder weer de locatie van BOSS zien liggen. Het Blaricumse bouwbedrijf is, samen met Vastbouw uit het Overijsselse Rijssen, geselecteerd om de villa’s in BOSS te gaan bouwen. Een bijzondere samenwerking, die alleen maar voordelen biedt.

Vincent Klompenhouwer van ThuisinBouwen is enthousiast over de samenwerking tussen de verschillende ketenpartners in BOSS. “We maken samen plannen en voeren die ook samen uit, waarbij alle partijen hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Dat doen we op basis van wederzijds vertrouwen. Dus zonder ingewikkelde samenwerkingsovereenkomsten of VOF-constructies. Voor ons is het een nieuwe manier van werken die heel goed voelt én die bovenal ook veel voordeel biedt voor onze opdrachtgever én de uiteindelijke kopers in BOSS.”

Het beste van twee werelden
ThuisinBouwen is samen met Vastbouw geselecteerd voor het bouwen van de villa’s in BOSS. “Het is een logistiek uitdagend en omvangrijk project waarbij elke bouwer steeds een eigen plukje woningen gaat bouwen. We werken nauw samen, waarbij we elkaar inspireren en aanvullen. Vastbouw is goed in duurzaam bouwen en wij in de begeleiding van kopers tijdens het koop- en bouwproces. Dat doen we met ons merk ThuisinBouwen. In BOSS komen de oosterse en westerse expertise van twee ervaren en kwalitatief hoogwaardige bouwbedrijven samen. Het beste van twee werelden dus.”

Inspiratiecentrum
 “ThuisinBouwen heeft een inspiratiecentrum van 1.300 m2 vol met woonstijlen en woonproducten. Hier vinden kopers alles onder één dak om hun woning helemaal naar wens te maken. Van tegels en sanitair tot dakka­pel en veranda. Daarnaast werkt ThuisinBouwen samen met geselecteerde en gespecialiseerde projectpartners die vanuit hun vakgebied kunnen adviseren op het gebied van keukens, domotica, alarminstallaties, audio-video, haarden, zonwering en de aanleg van de tuin. Op die manier kan ThuisinBouwen van eerste idee tot afbouw volledig ontzorgen!”

Betrokken vanaf dag 1
“Kopers kunnen straks kiezen voor één van de drie typen basiswoningen die zijn ontworpen door OOKarchitecten. De ontwerpen zijn flexibel opgezet, zodat kopers uiteenlopende indelings- en uitbreidingsmogelijkheden hebben. Binnen de kaders die de gemeente en Timpaan hebben gesteld, kunnen we de woning helemaal op maat maken. Dit geldt zowel voor de ruwbouw, waarbij het bijvoorbeeld mogelijk is om een uitbouw, extra bijgebouw of veranda toe te voegen, tot de afbouw, waarbij we samen met de kopers kijken naar bijvoorbeeld het sanitair en tegelwerk. Ook de tuin en het interieur vergeten we daarbij niet, want ook hiervoor hebben we ontwerpers in dienst. We pakken dus alle onderdelen op, waardoor er na de sleuteloverdracht praktisch niets meer gedaan hoeft te worden. We zijn dus vanaf dag 1 betrokken bij BOSS. Van eerste ideeën tot en met de uiteindelijke oplevering van de villa’s.”

WOZ-waarde schiet omhoog. Positief of niet? Lokaal nieuws maandag 14 september 2020

WOZ-waarde schiet omhoog. Positief of niet?

De gemiddelde WOZ-waarde bedroeg begin januari €270.000. Dit is een stijging van 8,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat om de grootste toename sinds jaren en is sowieso de hoogste waarde ooit. Voor jou als huiseigenaar is het positief dat je bezit meer waard wordt. Aan de andere kant loop je het risico op hogere woonlasten.

Rabobank: koopstarter kanarie in de kolenmijn? Lokaal nieuws maandag 14 september 2020

Rabobank: koopstarter kanarie in de kolenmijn?

Rabobank verwacht dat de coronacrisis vanaf het eerste kwartaal volgend jaar effect zal hebben op de woningmarkt. Eerder ging de bank nog uit van dalende huizenprijzen eind dit jaar. Reden voor de verschuiving is de werkloosheid, die langer op peil blijft door de steunmaatregelen van de overheid. Als kanarie in de kolenmijn noemt Rabobank het toenemende aantal kopers onder de 35 jaar. Gelukkig is al te veel somberheid niet nodig. Naar verwachting gaat het om een tijdelijke en beperkte terugval.

Nieuwe huurders betalen de hoofdprijs Lokaal nieuws maandag 14 september 2020

Nieuwe huurders betalen de hoofdprijs

De woninghuren gingen afgelopen juli 2020 met gemiddeld 2,9 procent omhoog ten opzichte van een jaar eerder. De grootste stijging na 2014 en meer dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar (2,7 procent). Consumentenorganisaties vroegen verhuurders vooraf coulant te zijn in deze crisistijd. Een verzoek dat weinig effect heeft gehad. Vooral huurders die van woning wisselen moeten rekening houden met een forse verhoging.

Huis gekocht? Hoe nu verder…. Lokaal nieuws woensdag 29 juli 2020

Huis gekocht? Hoe nu verder….Je hebt plannen om een huis te bouwen of verbouwen maar er komt veel op je af. De meeste mensen hebben geen idee waar te beginnen en worden overvallen door vragen van aannemers en projectontwikkelaars. Er ís een handige manier om de regie in eigen hand te houden. Maak een stappenplan zodat je weet wanneer je welke keuzes moet maken. In dit blog vertel ik je er meer over…Sfeer & Stijl

Veel mensen denken dat bij de oplevering van de woning pas over een stijl en sfeer nagedacht moet worden. Belangrijk is om hier juist mee te beginnen. Je kan dan beter keuzes maken.

Er zijn veel verschillende stijlen die aantrekkelijk lijken maar daardoor bestaat het risico dat er geen eenheid gecreëerd. Door eerst beelden te zoeken van interieurs die je aanspreken, kan je je koers bepalen. Blijkt dat de stijlen behoorlijk uiteenlopen, kies dan voor één rode draad. Stijl is echter geen “kant en klaar” concept, te vangen in termen als industrieel, landelijk, puur of Scandinavisch. Binnen stijlen zijn veel nuances mogelijk.

Als interieurontwerper kan ik je helpen stijlen te onderscheiden door middel van een moodboard. Dit is een verzameling van beelden die de sfeer uitstralen van je nieuwe inrichting. Een moodboard vertelt iets over kleur, vorm, materiaal en structuur. Het moodboard is een reflectie van wat jij mooi vindt. Het wordt de leidraad voor jouw nieuwe inrichting.

Vloer en keuken

Nadat je hebt bepaald welke sfeer je wilt in je huis ga je naar de basis:  de vloer en keuken. Bij de vloerkeuze zijn er ook zijn er praktische overwegingen zoals vloerverwarming, rekening houden met kinderen, huisdieren en omgeving.

De keuken is een onderdeel van je woning. De stijl van je interieur kan je doorvoeren in je keuken. Kleuren en materialen in de keuken moeten aansluiten bij de rest van je interieur.Voordat je naar een keukenzaak gaat is het verstandig een plan voor je keuken te hebben. Zoek online afbeeldingen van keukens die je mooi vindt en probeer te ontdekken wat je daarin aanspreekt. Welke apparatuur wil je graag in je keuken, greeploos of juist mooie deurknopjes. Een maatwerk keuken kan een goede oplossing zijn en hoeft niet duurder te zijn dan een kant en klare keuken.  

Indeling en meubilair

Het keukenontwerp  is ook al onderdeel van de indeling. Bij de indeling komen aantal punten naar voren. Wat is belangrijk? Hoeveel ruimte is daarvoor nodig? Wil je een woonkeuken? werkplek in de woonkamer?  Vaak is de eettafel de centrale plaats voor activiteiten. Geef die tafel de ruimte. Verbinding maken met buiten maakt je leefruimte groter.

Een goede interieurontwerper weet hoeveel ruimte je voor bepaalde functies nodig hebt. Hoe groot moet de doorgang zijn? Welke afstand houd je aan om tv te kunnen kijken? Een interieurontwerper zorgt ook voor zichtlijnen en looplijnen en maakt een indeling waar alle ingrediënten in zitten,

Op tekening zie je hoe groot de tafel mag worden en welke afmeting je bank mag hebben. Wanneer je de meubels die ingetekend staan bij elkaar gaat of laat zoeken, ontstaat je meubelplan. Je kiest meubels die passen bij je moodboard. Zo ontstaat de stijl die je wilt!Heb je deze stappen gedaan dan ben je er nog niet. Een verlichtingsplan, materiaal- en kleurplan en natuurlijk ook de finishing touch mag je niet vergeten voor een mooi eindresultaat. Wil je hier meer over weten laat het me weten!

Heb je zelf geen tijd, zin of aanleg om interieurplannen te maken, schakel dan in een vroeg stadium hulp in van een interieurontwerper. Graag maak ik samen met jou een mooi plan om jouw woning een persoonlijk karakter te geven.

Vraag naar de mogelijkheden via www.lettiemackay.nl | info@lettiemackay.nl .

Waarom kiezen voor ledverlichting? Lokaal nieuws dinsdag 30 juni 2020

Waarom kiezen voor ledverlichting?


Wanneer je ervoor kiest om je woning energiezuinig te maken, profiteer je altijd dubbel. Ten eerste is een energiezuinige woning goed voor het milieu en ten tweede goed voor je portemonnee . Veel energiebesparende maatregelen vergen een kleine of grote verbouwing. Wil je snel en zonder verbouwen je woning energiezuiniger maken? Ga dan voor ledverlichting.

Wat is ledverlichting?

Ledverlichting werkt op een heel andere wijze dan de traditionele gloeilamp, halogeenlamp of TL-verlichting. LED staat voor Light Emitting Diode. Een ledlampje bestaat niet uit een gloeidraad, maar is een elektrode met een printplaatje in een diode. Diverse diodes bij elkaar geplaatst geeft een bundel licht, maar diodes kunnen ook apart geplaatst worden om lichtpunten te creëren. De diodes zijn klein, zo'n 2 tot 5 millimeter, en kunnen hierdoor op verschillende manieren toegepast worden. Als halfgeleider kan een diode elektrische stroom geleiden, maar ook tegenhouden. In de praktijk houdt dit in dat als er elektrische stroom wordt geleid, de diode gaat branden, maar bij een foutieve aansluiting zal er geen licht branden en dit zonder dat het ledlicht stuk zal gaan. ledverlichting is hierdoor een stuk duurzamer dan traditionele verlichting.

Uitermate duurzaam

Omdat ledverlichting geen losse componenten bevat, is de kans op defecten bijna nihil. Hierdoor gaat ledverlichting veel langer mee dan de klassieke gloeilamp en halogeenlamp. Ledverlichting is schok- en trilbestendig. Een gloeilamp heeft een levensduur van gemiddeld 2.000 branduren. Ledverlichting daarentegen, gaat tot wel 80.000 uren mee. Hiermee bereik je al een eerste grote besparing. Je hoeft na aanschaf van ledlampen, de lampen nauwelijks meer te vervangen omdat deze stuk is. Met energie vergelijken zul je ook zien dat Ledlampen heel anders met energie omgaan. Kenmerk van een gloeilamp is dat deze zeer heet kan worden. Dit komt omdat 90 procent van de energie omgezet wordt in warmte. Slechts 10 procent van de energie wordt daadwerkelijk voor verlichting gebruikt. Met een gloeilamp verspil je dus zeer veel energie. Een ledlamp zal nauwelijks warm worden. Bij ledverlichting werkt het net andersom. 90 procent van de energie wordt ook daadwerkelijk gebruikt voor verlichting, terwijl 10 procent omgezet wordt in warmte. Vervang je alle conventionele verlichting in je woning door ledverlichting, dan zul je duidelijk merken dat je een flinke energiebesparing hebt bereikt.

Kan LED alle verlichting vervangen?

Het is in principe mogelijk om alle conventionele verlichting te vervangen door ledverlichting. De mogelijkheden met ledverlichting zijn veel groter. Zo is er een ledlamp in de vorm van een gloeilamp en verkrijgbaar met diverse fittingen. Dit is een goed alternatief voor de klassieke gloeilamp of halogeenlamp. Verder kan LED ook in kleinere toepassingen verwerkt worden, zoals een lichtsnoer. Ook de TL-buis kan vervangen worden door een LED TL-buis. De aanschafprijs voor ledverlichting is momenteel nog wel hoger dan conventionele verlichting. Maar vanwege de lange levensduur en zuiniger energieverbruik is dit snel terugverdiend.

Meerwerk nieuwbouw meefinancieren Lokaal nieuws dinsdag 16 juni 2020

Meerwerk nieuwbouw meefinancieren


Een hypotheek voor jouw nieuwbouwwoning zit anders in elkaar dan die voor bestaande bouw. Je kunt ervoor kiezen de woning casco op te laten leveren, zonder keuken, badkamer en toilet. Ook is het mogelijk om een standaard keuken en badkamer in te laten zetten. Waarschijnlijk wil je liever zelf de badkamer en keuken uitkiezen. Een afwijking kost wel extra.

Wat is meerwerk?

Wanneer je extra werk laat verrichten bij de bouw van jouw nieuwbouwwoning dat niet is opgenomen in het bestek, dan krijg je te maken met meerwerkkosten. Deze kostenpost is niet standaard, maar komt wel veel voor. Denk hierbij aan een uitgebreide keuken of een badkamer die helemaal aan je eigen wensen voldoet, in plaats van de standaard keuken of badkamer die in het bouwplan aangeboden worden. Ook een uitbouw of een dakkapel vallen onder meerwerk. Over het algemeen wordt meerwerk voor 100 procent meegefinancierd in de hypotheek, onder de voorwaarde dat de geldverstrekker hiermee akkoord gaat. Je moet voldoende inkomen hebben om de hogere maandlasten die bij de hogere hypotheek komen kijken te kunnen dragen.

Achteraf aanpassen

Wanneer er al een standaard keuken in de nieuwbouwwoning geplaatst is en jij deze later laat verwijderen om een andere te plaatsen, valt dit niet onder meerwerk op het moment dat dit niet vanuit de bouw gebeurt. Dit valt onder de noemer verbouwing. Veel geldverstrekkers zullen niet het hele bedrag in de hypotheek meefinancieren omdat het een smaakgevoelige verbouwing is. De belangrijkste regel voor meefinancieren is dat jouw woning meer waard wordt door de werkzaamheden die je uitvoert. Per geldverstrekker gelden hier andere regels voor, waardoor je er niet automatisch vanuit kunt gaan dat je al het meerwerk in je hypotheek mee kunt financieren. Een korter lopende lening afsluiten kan doorgaans wel.

Let op de hoogte van bijkomende kosten

Het bouwbedrijf maakt een standaard plan waarin alleen de basisvoorzieningen zijn opgenomen. Het is verleidelijk om hier al je eigen wensen op los te laten, maar wees je bewust dat iedere kleine toevoeging je extra kost. Een stopcontact op een andere plek, een aansluiting voor de vaatwasser, andere deurklinken. De kosten kunnen op deze manier snel oplopen. Bekijk daarom voor de bouw de lijst met standaardwerkzaamheden op je gemak en kijk welke dingen je anders uit wilt laten voeren. Zijn dit dingen die je ook zelf kunt? Of is het misschien goedkoper om dit na oplevering van je nieuwe woning door een ander bedrijf uit te laten voeren? Alle kosten die je mee financiert zorgen ervoor dat jij per maand een hoger bedrag aan hypotheek gaat betalen, terwijl je ook met andere vaste lasten zit zoals de verzekeringen en energiekosten . Misschien is het in jouw geval wel goedkoper om een aparte lening af te sluiten die je in kortere tijd en boetevrij af kunt lossen.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Almere.

Aanmelden