Actueel

Nieuws

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen? Lokaal nieuws woensdag 28 juli 2021

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen?

Bij het kopen van een woning is de koopsom van het huis zelf de grootste kostenpost. Toch krijg je te maken met bijkomende kosten voor de taxatie, advies en de notaris. Zelfs bij een woning in het goedkopere segment liggen de kosten al snel rond de €10.000. Meestal kun je dit niet meefinancieren in je hypotheek, waardoor je ook zelf moet inleggen. We bekijken hoeveel spaargeld je nodig hebt bij de aankoop van een huis in verschillende prijsklassen.

Eigen geld nodig bij kopen huis
Wanneer je een bestaande woning koopt, krijg je te maken met de ‘kosten koper’ (k.k.). Jij als koper draait op voor deze kosten. De hoogte ervan is voor een deel afhankelijk van de koopsom van de woning. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende kosten die een rol spelen bij het kopen van een huis:

Verhuizen? Vergeet de autoverzekering niet Lokaal nieuws donderdag 22 juli 2021

Verhuizen? Vergeet de autoverzekering niet

Een verhuizing betekent niet alleen het inrichten van de nieuwe woning, maar ook het regelen van de verzekeringen . Een verzekering die mensen zeker niet moeten vergeten is de autoverzekering. Waar de Belastingdienst jouw nieuwe adres automatisch doorkrijgt, geldt dit niet voor de autoverzekeraar. Je zult dus zelf je nieuwe adres moeten doorgeven. Dit is ook gelijk een mooie gelegenheid om je huidige verzekering onder de loep te nemen.

Premie autoverzekering woonplaats afhankelijk

De premie van de autoverzekering is van meerdere factoren afhankelijk. Zo wordt er gekeken naar je leeftijd, het type auto én het aantal schadevrije jaren. Ook wordt er gekeken naar jouw woonadres. Een adreswijziging betekent dus automatisch een premiewijziging. Verzekeraars kijken bij het bepalen van de nieuwe premie naar de kans op diefstal en schade op het nieuwe adres. De kans op autoschade is groter in een drukke stad dan op het platteland. Wanneer je van een klein dorp naar Almere verhuisd zal de premie van de autoverzekering daarom ook stijgen. Den Haag is de duurste stad om de auto te verzekeren. In de hofstad worden jaarlijks veel auto’s gejat en gebeuren er veel auto-ongelukken. Verzekeraars berekenen dit risico door in de premie van de autoverzekering. Maandelijks is een Hagenaar gemiddeld €34,98 kwijt voor de autoverzekering. Groningers zijn het goedkoopste uit. Zij betalen 'slechts' €25,01 per maand voor de autoverzekering.

Nieuwe autoverzekering afsluiten

Vaak loont het om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Verzekeraars geven nieuwe klanten namelijk vaak een welkomstkorting. Bovendien kan de nieuwe situatie ervoor zorgen dat een andere autoverzekering en dekking beter bij jouw nieuwe situatie past. Een autoverzekering sluit je in principe voor één jaar af. Sommige verzekeraars bieden je de mogelijkheid tussentijds op te zeggen, bij anderen moet je het jaar afwachten. Het is dus verstandig om na te gaan of het mogelijk is om jouw autoverzekering op te zeggen. Vervolgens kun je verschillende autoverzekeringen vergelijken en opnieuw de auto verzekeren .

Besparen op de autoverzekering

Automobilisten kunnen op verschillende manieren besparen op de autoverzekering. Zo is het mogelijk om de autoverzekering gelijk voor een jaar te betalen. Hierdoor ben je 6 procent goedkoper uit. Daarnaast kun je ook door een andere dekking te kiezen flink besparen op de verzekering. Veel mensen hebben een dekking die niet goed bij de leeftijd en de waarde van hun auto past. Voor auto's dan 10 jaar is een WA+ verzekering voldoende. Ook is het verstandig om kleine schades zelf te betalen. Als je schade claimt, verlies je (meestal) je no-claimkorting. Hierdoor stijgt de premie. Daarom is het soms voordeliger om kleine schades zelf te betalen, dan jarenlang een hogere premie te betalen. Tot slot kun je ook op de premie besparen door een hoger eigen risico af te sluiten. Een hoger eigen risico, betekent een lagere premie. Deze optie is alleen interessant als je genoeg spaargeld hebt om eventuele schade zelf te betalen.

 

‘Stijging woningprijs vlakt pas af als hypotheekrente stijgt’ Lokaal nieuws woensdag 30 juni 2021

‘Stijging woningprijs vlakt pas af als hypotheekrente stijgt’

De trend van stijgende huizenprijzen zet ook in mei enthousiast door. Zo is het prille record van april alweer verbroken. Waar in april nog een stijging van 11,5% te zien was in vergelijking met het jaar ervoor, is het verschil in mei 12,9%. Dit is de sterkste prijsstijging sinds april 2001, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster.

In juni 2013 bereikten de woningprijzen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende lijn. Zo lag de prijsindex voor bestaande woningen in mei dit jaar op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in 2013 zijn de prijzen in mei met 66,8% gestegen. Stel je kocht destijds een gemiddelde woning van €200.000. Inmiddels zou je voor dezelfde woning circa €333.600 betalen.

Op vakantie naar een oranje land? Verzekeringsdekking niet altijd geldig! Lokaal nieuws woensdag 16 juni 2021

Op vakantie naar een oranje land? Verzekeringsdekking niet altijd geldig!

Met de zomervakantie voor de deur staan we meer dan ooit te trappelen om weer op reis te gaan. De reisadviezen van de overheid kleuren alleen nog oranje voor veel landen. Ondanks de negatieve adviezen zijn de meeste grenzen wel weer open voor toeristen. Wat kan je van je verzekeraar verwachten als je toch afreist naar een ‘oranje’ gebied? Dat verschilt per verzekering en aanbieder.

De meeste landen hebben op dit moment code oranje gekregen van de overheid. Oranje betekent: alleen noodzakelijk reizen. Reis je af naar een dergelijk gebied, dan moet je bij terugkomst in quarantaine en jezelf na vijf dagen laten testen. 

Hypotheekrente stijgt bij veel geldverstrekkers Lokaal nieuws woensdag 02 juni 2021

Hypotheekrente stijgt bij veel geldverstrekkers

Vorige week schreven we al over mogelijke druk op de hypotheekrente. Inmiddels heeft een groot aantal geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd. Het is de verwachting dat meer aanbieders volgen. Het gaat overigens om minimale verhogingen met een beperkt effect op je maandlasten. Belangrijker is dat het een voorzichtige trendbreuk is.

Een groeiend lijstje geldverstrekkers verhoogt de rente. In de afgelopen dagen voerden onder meer ABN, Hypotrust, Florius, NIBC en ASR een verhoging door.

Hypotheek voor verbouwing afsluiten? Let op deze punten Lokaal nieuws woensdag 19 mei 2021

Hypotheek voor verbouwing afsluiten? Let op deze punten

Het totaal aantal te koop staande huizen neemt steeds verder af. Woningen die te koop staan zijn soms al van de markt voor ze op Funda verschijnen. Door de grote druk en hoge koopprijzen kiezen veel mensen voor verbouwen in plaats van verhuizen. Is dit bij jou ook het geval? We geven aan hoe het financieren bij veel banken werkt.

In het eerste kwartaal van 2021 kwamen er 71.566 hypotheekaanvragen binnen, zo blijkt uit cijfers van Hypotheek Data Netwerk (HDN). Hiermee ligt het niveau lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal hypotheekaanvragen voor oversluitingen, tweede hypotheken en verbouwingen nam wel met tien procent toe. 

Hypotheek voor verbouwing blijft populairder
De vraag naar het financieren van een verbouwing neemt al langer toe. In het eerste kwartaal van 2018 werden er 8.000 hypotheekaanvragen voor verbouwingen gedaan. In hetzelfde kwartaal van 2021 waren dit er bijna 20.000. Naast het steeds krappere woningaanbod heeft ook de corona-uitbraak het enthousiasme voor woningbetering aangewakkerd. 

Tijdelijk geen boete bij ontbreken energielabel Lokaal nieuws woensdag 05 mei 2021

Tijdelijk geen boete bij ontbreken energielabel

Sinds begin dit jaar is de aanvraag van een nieuw energielabel een stuk duurder geworden. Dit komt doordat de beoordeling niet meer online wordt gedaan maar door een inspecteur ter plaatse. Het opstarten van deze nieuwe meetmethode gaat niet over rozen. Vanwege het moeizame proces gaat de overheid soepeler om met het ontbreken van het verplichte energielabel bij verkoop of verhuur.

In 2008 stelde de Europese Unie al een verplicht energielabel in. In Nederland werd het pas een verplichting in 2015, na enkele reprimandes van de EU. Het beoordelingsysteem bleek echter te weinig accuraat en er moest een nieuwe manier van beoordelen komen. Dat het ook nu niet vlekkeloos gaat ligt helemaal in de lijn.

Makkelijker je hypotheek verhogen voor verduurzaming woning Lokaal nieuws woensdag 21 april 2021

Makkelijker je hypotheek verhogen voor verduurzaming woning

Ben je van plan om je woning te verduurzamen? Het afsluiten of verhogen van een hypotheek hiervoor is makkelijker geworden per april. De eerder verplichte kennis- en ervaringstoets is vervallen. Door deze wijziging is de drempel voor zonnepanelen op je dak of goede isolatie kleiner geworden. Het scheelt tijd en geld.

Aansprakelijkheidsverzekering: 3 grote misverstanden Lokaal nieuws woensdag 07 april 2021

Aansprakelijkheidsverzekering: 3 grote misverstanden

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren kan een hoop ellende voorkomen. Het biedt dekking voor jouw aansprakelijkheid van schade aan personen en spullen. De schade van de vaas die je bij je ouders omstootte kun je zelf wel vergoeden. Het wordt anders als het om letselschade gaat. Die schade loopt al snel in de tonnen. Over de aansprakelijkheidsverzekering bestaan nogal wat misverstanden. We lichten er drie uit.

Woningprijs stijgt ver voorbij NHG grens Lokaal nieuws vrijdag 26 maart 2021

Woningprijs stijgt ver voorbij NHG grens

De woningmarkt kwam in januari stevig uit de startblokken. In februari zette de spurt door. De prijs van de gemiddelde woning steeg 10,4 procent, de grootste prijsstijging in 20 jaar. Een gemiddelde woning kost op dit moment €369.000. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster en CBS. Door de stijgende woningprijs raakt het vangnet van Nationale Hypotheek Garantie voor steeds meer kopers uit zicht.

Nog steeds is van een coronadip op de huizenmarkt absoluut geen sprake, aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Dit is niet alleen te zien aan de stijging van de verkoopprijzen van woningen, maar ook aan het aantal transacties. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er 26 procent meer woningen van eigenaar gewisseld in vergelijking met vorig jaar in dezelfde periode. De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het enthousiasme onder kopers.

Hypotheek oversluiten blijft booming door lage hypotheekrente Lokaal nieuws woensdag 10 maart 2021

Hypotheek oversluiten blijft booming door lage hypotheekrente

Vooral door het oversluiten van hypotheken draait de hypotheekmarkt nog steeds op volle toeren. Dit blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). In februari zijn er ruim tien procent meer hypotheekaanvragen gedaan dan in dezelfde maand in 2020. Het gaat om ongeveer 45.000 aanvragen. Het hypotheek oversluiten blijft populair door de extreem lage hypotheekrente, doorstromers zijn minder vertegenwoordigd.

Ongeveer een derde (13.000) van de hypotheekaanvragen zijn gedaan door oversluiters. In februari 2020 lag de gemiddelde hypotheeksom van deze groep nog op €234.000. Afgelopen februari is dit met 7,1 procent gestegen naar €252.000. Huiseigenaren kozen bij het hypotheek oversluiten relatief vaak voor een rentevaste periode van 20 jaar. Dit zijn de laagste hypotheekrentes op dit moment: 

Trends woningmarkt: Een plekje in de slimme stad Lokaal nieuws dinsdag 09 maart 2021

Trends woningmarkt: Een plekje in de slimme stad

Op nummer 6 in  de top 10 trends in de woningmarkt : "Een plekje in de slimme stad". Technologie stopt niet bij de voordeur. Woonblokken, wijken, stadsdelen: technologie dringt door tot op een veel groter schaalniveau. Waar een slimme woning vooral voordelen biedt voor het individu, gaat de ontwikkeling naar slimme steden over het creëren van waarde en voordelen voor de maatschappij als geheel. Synergie tussen beide thema’s ligt voor de hand. De komende jaren gaan er veel voordelen behaald worden door technologie, Internet of Things (IoT) en slimme software in huizen te plaatsen. 

SMART HOMESSynergie tussen beide thema’s ligt voor de hand. De komende jaren gaan er veel voordelen behaald worden door technologie, Internet of Things (IoT) en slimme software in huizen te plaatsen.

Deze zogenaamde smart homes zijn erop gericht om het comfort en gemak in de woning te vergroten. Tegelijkertijd is er een ontwikkeling gaande waarbij een netwerk van slimme woningen, gecombineerd met sensoren, autonome vervoersoplossingen en digitale diensten leiden tot ‘slimme steden’.

 

Woningborg in de uitzending van "Doe Maar Duurzaam" op RTL Z! Lokaal nieuws dinsdag 09 maart 2021

Woningborg in de uitzending van "Doe Maar Duurzaam" op RTL Z!

Doe Maar Duurzaam is een programma wat wordt uitgezonden door RTL Z. In de afgelopen uitzending van 5 februari werd uitgebreid aandacht besteed aan Woningborg en het Woningborg Kwaliteitsborging Instrument (WKI).

Vuurstenen, scheepswrakken en totempalen Lokaal nieuws donderdag 25 februari 2021

Vuurstenen, scheepswrakken en totempalen

Stadsarcheoloog Willem-Jan Hogesteijn vertelt aan de hand van vondsten uit vijf periodes over de bijzondere geschiedenis van Almere. De jongste Nederlandse stad heeft namelijk, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, een rijke historie. Van vuurstenen van neanderthalers tot de Almeerder kogge; in Almere is er van alles gevonden.

Stadsarcheoloog Willem-Jan Hogesteijn vertelt aan de hand van vondsten uit vijf periodes over de bijzondere geschiedenis van Almere. De jongste Nederlandse stad heeft namelijk, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, een rijke historie. Van vuurstenen van neanderthalers tot de Almeerder kogge; in Almere is er van alles gevonden.

1. Vuursteen van neanderthaler
“De oudste archeologische vondst in Almere is een stuk vuursteen dat bewerkt is door een neanderthaler. Dat is gevonden door iemand die aan het wandelen was en eerder archeologische vondsten had gedaan. Het lag ineens voor zijn voeten, vertelde hij. Het is door meerdere archeologen bekeken en circa 50.000 jaar oud, waarschijnlijk zelfs ouder. Je kan hier dus zomaar iets tegenkomen, dat een neanderthaler nog heeft vastgehouden.

“In die tijd liep er een zandrug onder Almere Poort richting het noorden. Terwijl de moderne mens toen al aanwezig was in wat wij nu Griekenland noemen, woonden er in de rest van Europa nog neanderthalers. Ook op de randen van die zandrug. Het duurde nog even — zo’n 10.000 tot 15.000 jaar — voordat de moderne mens was doorgedrongen tot dit gebied. Uit die periode — rond 40.000 á 35.000 jaar geleden — hebben we onder meer resten van een rendier. Die kan de eerste moderne mens in Almere hebben gezien. Of er keihard voor zijn weggerend.”

2. Zwijnentanden en totempalen
“Zo’n 12.000 jaar geleden, aan het einde van de ijstijd, vestigde de mens zich weer in Almere. Jagers en verzamelaars, die rondtrokken binnen hun territorium. Zij hebben enorm veel resten achtergelaten, die ook goed bewaard zijn gebleven. De diepere ondergrond in Almere is niet aangetast door erosie, zoals vaak wel het geval is andere delen van Flevoland. We weten waar de resten zitten, maar in Almere graven we archeologische vondsten niet op. De stad wil ze beschikbaar houden voor toekomstige generaties. Vindplaatsen die de moeite waard zijn, worden niet overbouwd, zodat er later onderzoek verricht kan worden.

“Als er wel in Almere wordt gegraven, vinden we meteen heel bijzondere dingen. Midden jaren 90, voor de aanleg van de A27, is er een grote opgraving geweest. We hebben daar een woonplaats ontdekt van 7.000 jaar oud. Op dat moment was die periode een zwart gat in de Nederlandse geschiedenis. Er was niets bekend over de aard van bewoning. Van zulke vindplaatsen uit die periode
vind je er slechts een handvol in dit deel van noordwest Europa.

“Het bleek een plek waar een paar honderd jaar af en toe kleine groepen aanwezig waren, die zich onder meer toelegden op het doden van jonge mannelijke zwijnen. Uit de schedels werden dan de hoektanden gehakt. Dat zou een proeve van bekwaamheid kunnen zijn. Misschien, hoe belangrijker en ouder iemand was, des te groter de hoektand was die mocht worden gedragen. Wat ook opviel waren de houten stammen waaraan schedelkappen van oerossen waren opgehangen. Het waren misschien een soort totempalen. Aan de voet van een andere paal waren dingen begraven die ze de moeite waard vonden, bijvoorbeeld een grote hoeveelheid vuurstenen.

“Lange tijd was het idee dat de zandgronden misschien wel onbewoond waren, maar door die opgraving bleek dat niet het geval. Ook was tot die tijd de heersende gedachte dat de jagers en verzamelaars de levenswijze en technologie hadden overgenomen van de optrekkende boeren uit het zuidoosten van Europa. Nu is helder dat de jagers en verzamelaars gewoon uitstierven.”

3. Mooiste scheepsresten als bouwpakket in de grond
“Uit de Zuiderzeeperiode, startend in de late middeleeuwen, dateren er in Flevoland veel scheepswrakken. Er zijn 450 wrakken bekend, maar in totaal moeten het er meer zijn. In Almere zelf zijn bijvoorbeeld heel weinig wrakken bekend. Maar er ligt vast nog een aantal onbekende scheepswrakken.

“Een van de meest bijzondere scheepswrakken van Almere is de kogge. Zo’n kogge staat ook in het stadswapen. Die is rond 1450 gezonken en in 1986 gevonden tijdens het aanleggen van de riolering in de Kruidenwijk. De kogge staat symbool voor de handel uit de 15e eeuw en het Hanzeverbond, waarmee de basis werd gelegd voor de Gouden Eeuw.

“Wat er zo bijzonder aan de Almeerder kogge is, is dat die goed bewaard was gebleven en er een ridderspoor en mooi versierde melaatse klepper gevonden. Een fantasie is dat die klepper van de ridder was. De vondst is ook bijzonder, omdat er weinig koggen gevonden zijn, terwijl ze een belangrijke vernieuwing in de scheepsbouw aanduiden en een grote rol hebben gespeeld in het ontstaan van de Hanzesteden.

De kogge is netjes opgegraven en uit elkaar gehaald. Ze hebben destijds alles verpakt in landbouwplastic en ervolgens vlak bij de Nijkerkerbrug in de grond gestopt. De mooiste scheepsresten die je je voor kan stellen, liggen daar als bouwpakketten in de grond zonder dat je daarvan aan het oppervlak iets ziet. Een verbeterkans, noemen ze dat.

“Wat nog een hele bijzondere vondst uit die periode is, is een kerkkap. Een boer in Almere-Pampus stuitte tijdens het ploegen van zijn akker op een enorme partij eikenhout. Dat bleek een spant van een kerkkap uit de 15e eeuw. De 120 tot 130 onderdelen waren keurig genummerd, net een Ikea-pakket. Later is er nog eens onderzoek gedaan, uiteindelijk kwamen we erachter dat het om een overboord
geslagen houtlading ging, die misschien bedoeld was voor een kerkje in Amsterdam.”

4. Vliegtuigwrakken uit Tweede Wereldoorlog
“In de Tweede Wereldoorlog vlogen zowel de Duitsers als geallieerden over het IJsselmeer. Tijdens de drooglegging van Flevoland werden er met enige regelmaat luchtfoto’s gemaakt, waarop je op verschillende plekken een neergeschoten vliegtuig kan zien.

“Een voorbeeld van zo’n gevonden vliegtuigwrak is een Lancaster in Almere- Pampus. Op de mast van de windmolen die op die plek stond, stond daarom een gedenkteken. Daar vinden sindsdien ook dodenherdenkingen plaats. Voor nabestaanden van de bemanning is zo’n vondst en de berging er van belangrijk. Vaak weten zij tot dat moment niet precies wat er met hun familielid is gebeurd in de oorlog.

“De windmolens worden op dit moment vervangen door Vattenfall. Dat bedrijf gaat heel netjes om met die gedenkplaats. Ook op de nieuwe windmolen komt een gedenkteken. Heel keurig van ze.”

5. Gele bestrating op archeologische vindplaats
“In Almere worden sommige archeologische vindplaatsen apart ingericht, zodat ze voor iedereen herkenbaar zijn. Dat is wel bijzonder. De gemeente heeft meerdere enquêtes gehouden om erachter te komen wat inwoners willen met archeologische vindplaatsen. Daaruit kwam de onverwachte conclusie dat de vondsten niet opgegraven moesten worden, maar dat ze afwijkend van het normale stedelijke groen — boompjes in driehoekjes met 10 meter ertussen — moesten worden ingericht. De ene keer gebeurt dat heel uitbundig, zoals op VINDplaats Zenit. Dat is een ontmoetingsplaats voor de hele buurt. In andere gevallen kan dat niet, maar herken je een vindplaats bijvoorbeeld aan de gele bestrating.”

 

9.000 jaar oude resten op de plek van BOSS

Ook op de plek waar BOSS wordt gebouwd, zitten archeologische resten in de grond. Die dateren van ongeveer 9.500 jaar geleden, vertelt stadsarcheoloog Willem-Jan Hogestijn. “In de ondergrond bevindt zich van de zuidwestelijke hoek richting het oosten een zandrug, daarop is een aantal vindplaatsen uit de steentijd ontdekt”, zegt Hogestijn. In het ontwerp van BOSS is daar ook rekening mee gehouden. De open cirkelvormige parkruimtes borgen de schatten uit het verleden. “Er zijn fragmenten van bewerkt vuursteen, houtskool en visresten gevonden. Ook hebben we maaltijdresten aangetroffen, fragmenten van hazelnootdoppen. Drie fragmenten zijn naar een lab in Italië gestuurd, waar is vastgesteld dat ze zo’n 9.500 jaar oud zijn.”

BOSS bouwrijp Lokaal nieuws donderdag 25 februari 2021

BOSS bouwrijp

Nu de inschrijving is gestart, zijn we direct begonnen met het bouwrijp maken van de locatie waar BOSS straks gebouwd gaat worden. Daarbij houden we natuurlijk goed rekening met de archeologische vindplaatsen op het terrein (lees het interview met stadsarcheoloog Willem-Jan Hogesteijn) . Het bouwrijp maken van het terrein neemt ongeveer een maand in beslag. Daarna kunnen we beginnen met het aanplanten van de eerste bomen van het bos.

Stijging hypotheekrente in het verschiet? Lokaal nieuws woensdag 24 februari 2021

Stijging hypotheekrente in het verschiet?

In de afgelopen weken hebben diverse geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd. Alleen dat is al nieuws in een tijd waarin de hypotheekrentes vooral dalen. Bij de sporadische verhogingen gaat het vooral om hypotheken met een rentetermijn van 10 jaar en langer. Gaan we afscheid nemen van de historisch lage hypotheekrentes of is het daar nog te vroeg voor?

De verkoop is gestart! Lokaal nieuws donderdag 11 februari 2021

De verkoop is gestart!

Soms gaan dingen nog sneller dan je hoopt. Dat geldt zeker voor BOSS. We kunnen je namelijk vertellen dat de eerste 10 kavels vanaf nu in verkoop zijn.

Je kunt op de kavelkaart de kavels, de bijbehorende informatie en de vrij-op-naam-prijs bekijken per woningtype. Interesse in een van de BOSS kavels? De inschrijving loopt tot 1 maart 2021,12:00 uur.

De plattegronden, prijslijst, toelichting over de inschrijving en toewijzing en overige stukken vind je bij de verkoopdocumenten. Lees voor je je inschrijft de volledige documentatie door. Het digitale inschrijfformulier vind je hier.

Besparen op je hypotheek? Vijf mogelijkheden! Lokaal nieuws woensdag 10 februari 2021

Besparen op je hypotheek? Vijf mogelijkheden!

Gemiddeld bestaan de maandelijkse vaste lasten voor woningeigenaren voor 30% uit de hypotheek. Al met al nemen hypotheeklasten dus een flinke hap uit het huishoudbudget. Veel mensen letten wel op de prijs van boodschappen maar houden zich niet bezig met besparen op de hypotheek. Dit terwijl er meer te winnen valt dan het voordeel van een goedkoper pak hagelslag. Onderzoek of oversluiten, rentemiddelen of andere mogelijkheden in jouw situatie interessant zijn.

Welkom in de nieuwe wildernis Lokaal nieuws woensdag 10 februari 2021

Welkom in de nieuwe wildernis

Riet, water, moeras, ruige grasvlaktes, stoere grazers en heel veel vogels... de Oostvaardersplassen zijn uniek en liggen bijna in je achtertuin.

Riet, water, moeras, ruige grasvlaktes, stoere grazers en heel veel vogels... de Oostvaardersplassen zijn uniek en liggen bijna in je achtertuin.

In 2014 won De Nieuwe Wildernis een Gouden Kalf voor beste publieksfilm. De makers filmden twee jaar lang in de Oostvaardersplassen en dat leverde indrukwekkende beelden op van de ongerepte wildernis in een klein en dichtbevolkt land. Van de lieflijke lente tot de onbarmhartige winter. Met extreme close-ups en verborgen camera’s werd een uniek inzicht gegeven in de (over)levende flora en fauna gedurende de vier seizoenen. 

Nationaal Park Nieuw Land
De Oostvaardersplassen is samen met de Marker Wadden, de Lepelaarplassen en het Markermeer in 2018 uitgeroepen tot Nationaal Park Nieuw Land, het jongste nationale park van Nederland. Hier bepaalt de natuur het ritme en werken mens en dier op een bijzondere manier samen. En stel je toch voor, dit geweldige natuurgebied bevindt zich zowat in je achtertuin. Ten minste, als je kiest voor wonen in BOSS.

De natuur greep haar kans
De geschiedenis van de Oostvaardersplassen is bijzonder. Toen in 1968 de Flevopolder was drooggemalen, bleef dit natte deel ongebruikt. De natuur greep haar kans en er ontstond een moeras met plassen, rietvelden en wilgenbossen. Het rietmoeras werd in korte tijd een verblijfplaats voor vele, vaak bijzondere vogelsoorten. Als broedgebied, schuilgebied of om voedsel te zoeken. Ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten de Oostvaardersplassen al snel te vinden, net als reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. En sinds 2006 broedt zelfs de zeearend er.

Grote grazers
Kenmerkend voor de Oostvaardersplassen – naast de vele vogels – zijn de grote grazers. De kuddes edelherten, konikpaarden en heckrunderen zijn niet te missen op een wandeling door de vlaktes! Ze spelen een sleutelrol in de dynamiek van het gebied. Heckrunderen houden met hun graasactiviteiten het grasland in de Oostvaardersplassen open. De konikpaarden grazen het halfdroge landschap open en de edelherten houden het struikgewas in toom.

De verrekijkers liggen klaar
De Nieuwe Wildernis toonde nog maar eens aan dat de Oostvaardersplassen barsten van de schoonheid en het spektakel. En dat kun je ook zelf ontdekken en beleven. Staatsbosbeheer organiseert er tal van wandelingen en uitjes. Van expeditie met de boswachter tot een fotosafari. En van kruidenplukexcursie tot roofvogelspotten. En vergeet niet een bezoekje te brengen aan het Buitencentrum, het Natuurbelevingscentrum en de vele uitkijkpunten. De verrekijkers liggen voor je klaar.

DE URBAN VINEYARD VAN ALMERE Lokaal nieuws dinsdag 02 februari 2021

DE URBAN VINEYARD VAN ALMERE

Wijn uit de polder? Het moet niet gekker worden. Of toch? We gingen op onderzoek en kwamen terecht bij Life Contains Beautiful Things. Een stadswijngaard en B&B in Almere, waar je alles wat het leven zo verrukkulluk maakt kunt vieren, proeven en beleven.

Wijn uit de polder? Het moet niet gekker worden. Of toch? We gingen op onderzoek en kwamen terecht bij Life Contains Beautiful Things. Een stadswijngaard en B&B in Almere, waar je alles wat het leven zo verrukkulluk maakt kunt vieren, proeven en beleven.

Op een werkelijk prachtige locatie, aan de rand van het Kathedralenbos, midden in de natuur, ligt een stadswijngaard en Bed & Breakfast met de geweldige naam ‘Life Contains Beautiful Things’. En daar is niets van gelogen. Want na een bezoekje aan deze bijzondere plek zal je het met ons eens zijn: het leven is geweldig en dat mag gevierd worden.

De Flevolandse klei
Life Contains Beautiful Things (lcbt), zag het levenslicht in 2015. De eigenaren waren eigenlijk van plan een wijngaard op een berg in de Italiaanse Marche te beginnen, maar kregen de kans hun droom in de Flevolandse klei te verwezenlijken. Na twee jaar ontwikkelen,
bouwen en hard werken werd de droom werkelijkheid: een stadswijngaard en drie B&B Lodges op een unieke locatie in de polder.

Fraaie wijnen uit de polder
In 2017 werd de ‘Urban Vineyard’ aangelegd. Na heel wat uren van uitdunnen, stammen poetsen, schoffelen, clips aanzetten en het geven van heel veel liefde kon al snel de eerste oogst geplukt worden. En daar werden zeer fraaie wijnen mee gemaakt. Bijzonder in
Nederland? Best wel. Maar toch zijn er steeds meer veelbelovende wijngaardeniers die in ons klimaat en met onze bodemgesteldheid hele mooie wijnen kunnen maken. Met ongeveer 200 professionele wijnboeren die Nederland telt, produceert ons kouwe kikkerlandje
inmiddels zo’n 1.000.000 flessen wijn per jaar.

De juiste druivenrassen
Op de wijngaard van lcbt werd goed gekeken naar de ligging en de bodemgesteldheid om een goede keuze te kunnen maken voor de juiste druivenrassen. Alleen zo kun je de onderstam van het ras bepalen. In de Flevolandse grond zit veel klei en dat leidde uiteindelijk tot de keuze voor druivenrassen die goed bij elkaar passen; de Johanniter (wit), de Souvignier Gris (wit) en de Cabernet Cortis (blauw). Wijn van de Johanniter is fruitig, die van de Souvignier Gris krachtig en fruitig en de Cabernet Cortis geeft een krachtige wijn met veel kleur en tannine.

Balance in life
De drie druivenrassen leenden hun naam ook aan de 3 lodges die je op het terrein van Life Contains Beautiful Things vindt. Hier kun je slapen tussen de jonge wijnranken met uitzicht op de zwemvijver, pal naast een appel- en perenboomgaard. De lodges zijn zeer modern en compleet ingericht en hebben een eigen opgang en een overdekt terras. Een heerlijke plek om ‘s avonds met een goed glas wijn te genieten van de geweldige omgeving. Het is alsof je woont op het platteland maar dan dichtbij alle faciliteiten van
de stad. Het is rustig en stil en je kunt genieten van de natuur want de reeën, vossen en uilen leven om de hoek. Dit geluk, de nieuwe ‘balance in life’ van de twee bevlogen eigenaren, delen zij graag met hun gasten… want Life Contains Beautiful Things. Meer weten of een keertje proefslapen in de fraaie omgeving van BOSS? Kijk dan op www.lcbt.nl

Waarom kiezen voor ledverlichting? Lokaal nieuws maandag 01 februari 2021

Waarom kiezen voor ledverlichting?


Wanneer je ervoor kiest om je woning energiezuinig te maken, profiteer je altijd dubbel. Ten eerste is een energiezuinige woning goed voor het milieu en ten tweede goed voor je portemonnee . Veel energiebesparende maatregelen vergen een kleine of grote verbouwing. Wil je snel en zonder verbouwen je woning energiezuiniger maken? Ga dan voor ledverlichting.

Wat is ledverlichting?

Ledverlichting werkt op een heel andere wijze dan de traditionele gloeilamp, halogeenlamp of TL-verlichting. LED staat voor Light Emitting Diode. Een ledlampje bestaat niet uit een gloeidraad, maar is een elektrode met een printplaatje in een diode. Diverse diodes bij elkaar geplaatst geeft een bundel licht, maar diodes kunnen ook apart geplaatst worden om lichtpunten te creëren. De diodes zijn klein, zo'n 2 tot 5 millimeter, en kunnen hierdoor op verschillende manieren toegepast worden. Als halfgeleider kan een diode elektrische stroom geleiden, maar ook tegenhouden. In de praktijk houdt dit in dat als er elektrische stroom wordt geleid, de diode gaat branden, maar bij een foutieve aansluiting zal er geen licht branden en dit zonder dat het ledlicht stuk zal gaan. ledverlichting is hierdoor een stuk duurzamer dan traditionele verlichting.

Uitermate duurzaam

Omdat ledverlichting geen losse componenten bevat, is de kans op defecten bijna nihil. Hierdoor gaat ledverlichting veel langer mee dan de klassieke gloeilamp en halogeenlamp. Ledverlichting is schok- en trilbestendig. Een gloeilamp heeft een levensduur van gemiddeld 2.000 branduren. Ledverlichting daarentegen, gaat tot wel 80.000 uren mee. Hiermee bereik je al een eerste grote besparing. Je hoeft na aanschaf van ledlampen, de lampen nauwelijks meer te vervangen omdat deze stuk is. Met energie vergelijken zul je ook zien dat Ledlampen heel anders met energie omgaan. Kenmerk van een gloeilamp is dat deze zeer heet kan worden. Dit komt omdat 90 procent van de energie omgezet wordt in warmte. Slechts 10 procent van de energie wordt daadwerkelijk voor verlichting gebruikt. Met een gloeilamp verspil je dus zeer veel energie. Een ledlamp zal nauwelijks warm worden. Bij ledverlichting werkt het net andersom. 90 procent van de energie wordt ook daadwerkelijk gebruikt voor verlichting, terwijl 10 procent omgezet wordt in warmte. Vervang je alle conventionele verlichting in je woning door ledverlichting, dan zul je duidelijk merken dat je een flinke energiebesparing hebt bereikt.

Kan LED alle verlichting vervangen?

Het is in principe mogelijk om alle conventionele verlichting te vervangen door ledverlichting. De mogelijkheden met ledverlichting zijn veel groter. Zo is er een ledlamp in de vorm van een gloeilamp en verkrijgbaar met diverse fittingen. Dit is een goed alternatief voor de klassieke gloeilamp of halogeenlamp. Verder kan LED ook in kleinere toepassingen verwerkt worden, zoals een lichtsnoer. Ook de TL-buis kan vervangen worden door een LED TL-buis. De aanschafprijs voor ledverlichting is momenteel nog wel hoger dan conventionele verlichting. Maar vanwege de lange levensduur en zuiniger energieverbruik is dit snel terugverdiend.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Almere.

Aanmelden