Mobiele airco
Lokaal nieuws donderdag 24 maart 2022 Bron: Boss Almere

Een bijensnelweg in BOSS van Honey Highway

Kilometers aan wilde bloemen, fladderende vlinders en bezige bijtjes, dat was het droombeeld van biodynamisch imker Deborah Post. In vijf jaar tijd kwam die droom uit en zorgde ze voor ruim 500 kilometer aan Honey Highway in nederland. Ook BOSS doet mee!

Bijen leveren een belangrijke bijdrage aan onze samenleving. Als belangrijkste bestuivers van groenten, fruit en gewassen zijn ze verantwoordelijk voor 75% van ons plantaardige voedsel. Bijen zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango’s. Maar als het land langzaam versteend en het enige groen in de openbare ruimte alleen nog maar gras is, valt er weinig meer te bestuiven voor die nijvere beestjes. Honey Highway brengt daar verandering in.

BLOEMENPARADIJS
“Honey Highway tovert grasstroken langs de snelweg, provinciale wegen en spoorwegen om tot een waar bloemenparadijs. Maar ook boerengraslanden en industrieterreinen. De bermen en velden worden ingezaaid met uiteenlopende inheemse bloemen en planten die vooral een enorme aantrekkingskracht op bijen hebben. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn de bloemenvelden niet alleen bedoeld voor bijen. Ook vlinders, hommels en andere insecten maken er gebruik van.

10.000 M2 IN BOSS
“BOSS is het eerste nieuwbouwproject in Nederland dat ook kiest voor Honey Highway. Inmiddels is een perceel van 1 hectare (10.000 m2) ingezaaid met meer dan 40 soorten inheemse bloemen die diverse bloeitijden hebben. In april 2021 werd een symbolische eerste strook van 500 m2 ingezaaid door een groep enthousiaste basisschoolkinderen uit Almere, samen met wethouder Julius Lindenbergh van de Gemeente Almere en gedeputeerde Harold Hofstra van de Provincie Flevo land. Ook werd er een ceremoniële boom geplant die staat voor de aanleg van een nieuw bos. Door de kinderen te betrekken leren zij hoe belangrijk biodiversiteit is voor de bijen en daarmee de wereld.

ZELF MAAIEN
“Honey Highway verovert inmiddels het land. In 5 jaar tijd is al 500 kilometer aan bermen en dijken ingezaaid. En nu dus ook in BOSS. De nieuwe bewoners gaan overigens straks zelf maaien. Uiterst voorzichtig natuurlijk en alleen wanneer de bloemen uitgebloeid zijn. We verwachten dat de eerste maaibeurt rond half juli 2022 is. Daarna komt nog een tweede bloei van de bloemen, zodat de bijen, hommels en andere insecten hun wintervoorraad stuifmeel en nectar kunnen verzamelen. Na half september zal nog een keer gemaaid worden. Leuk om te doen, goed voor de bij én voor de mens!

Meer weten? Kijk op honeyhighway.nl

Meer weten over Boss Almere

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Almere.

Aanmelden