Lokaal nieuws woensdag 10 februari 2021 Bron: Boss

Welkom in de nieuwe wildernis

Riet, water, moeras, ruige grasvlaktes, stoere grazers en heel veel vogels... de Oostvaardersplassen zijn uniek en liggen bijna in je achtertuin.

Riet, water, moeras, ruige grasvlaktes, stoere grazers en heel veel vogels... de Oostvaardersplassen zijn uniek en liggen bijna in je achtertuin.

In 2014 won De Nieuwe Wildernis een Gouden Kalf voor beste publieksfilm. De makers filmden twee jaar lang in de Oostvaardersplassen en dat leverde indrukwekkende beelden op van de ongerepte wildernis in een klein en dichtbevolkt land. Van de lieflijke lente tot de onbarmhartige winter. Met extreme close-ups en verborgen camera’s werd een uniek inzicht gegeven in de (over)levende flora en fauna gedurende de vier seizoenen. 

Nationaal Park Nieuw Land
De Oostvaardersplassen is samen met de Marker Wadden, de Lepelaarplassen en het Markermeer in 2018 uitgeroepen tot Nationaal Park Nieuw Land, het jongste nationale park van Nederland. Hier bepaalt de natuur het ritme en werken mens en dier op een bijzondere manier samen. En stel je toch voor, dit geweldige natuurgebied bevindt zich zowat in je achtertuin. Ten minste, als je kiest voor wonen in BOSS.

De natuur greep haar kans
De geschiedenis van de Oostvaardersplassen is bijzonder. Toen in 1968 de Flevopolder was drooggemalen, bleef dit natte deel ongebruikt. De natuur greep haar kans en er ontstond een moeras met plassen, rietvelden en wilgenbossen. Het rietmoeras werd in korte tijd een verblijfplaats voor vele, vaak bijzondere vogelsoorten. Als broedgebied, schuilgebied of om voedsel te zoeken. Ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten de Oostvaardersplassen al snel te vinden, net als reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. En sinds 2006 broedt zelfs de zeearend er.

Grote grazers
Kenmerkend voor de Oostvaardersplassen – naast de vele vogels – zijn de grote grazers. De kuddes edelherten, konikpaarden en heckrunderen zijn niet te missen op een wandeling door de vlaktes! Ze spelen een sleutelrol in de dynamiek van het gebied. Heckrunderen houden met hun graasactiviteiten het grasland in de Oostvaardersplassen open. De konikpaarden grazen het halfdroge landschap open en de edelherten houden het struikgewas in toom.

De verrekijkers liggen klaar
De Nieuwe Wildernis toonde nog maar eens aan dat de Oostvaardersplassen barsten van de schoonheid en het spektakel. En dat kun je ook zelf ontdekken en beleven. Staatsbosbeheer organiseert er tal van wandelingen en uitjes. Van expeditie met de boswachter tot een fotosafari. En van kruidenplukexcursie tot roofvogelspotten. En vergeet niet een bezoekje te brengen aan het Buitencentrum, het Natuurbelevingscentrum en de vele uitkijkpunten. De verrekijkers liggen voor je klaar.

Meer weten over Boss

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Almere.

Aanmelden