Lokaal nieuws maandag 11 januari 2021 Bron: Boss

Boswachter Johan van Onna

Staatsbosbeheer boswachter Johan van Onna kan urenlang bevlogen praten over zijn werk als beheerder van de Almeerse stadsbossen. Maar nog veel interessanter wordt het als hij je mee op pad neemt. En dat deden we

Staatsbosbeheer boswachter Johan van Onna kan urenlang bevlogen praten over zijn werk als beheerder van de Almeerse stadsbossen. Maar nog veel interessanter wordt het als hij je mee op pad neemt. En dat deden we.

Johan pikt ons op aan de Musweg in Almere Overgooi. Aan de rand van het Cirkelbos en op de plek waar straks BOSS zal verrijzen. We kijken uit over wat nu nog een groot weiland is en mijmeren over het nieuwe bos dat hier straks aangelegd zal worden. “Je kunt het je nu nog niet voorstellen, maar als hier eenmaal bomen worden aangeplant dan gaat het hard. Bomen in de Flevolpolder groeien als een dolle. Plant je hier een boom en tegelijkertijd eentje op de Veluwe, dan is de boom hier over een jaar of vier drie keer zo hoog als die op de Veluwe. Dat heeft alles met de kleigrond te maken. De zeeklei is rijk aan calcium door de aanwezigheid van vele schelpdieren in de bodem en dat maakt van bomen zoals de es, wilg en populier, die toch al snelgroeiers zijn, nog snellere groeiers.”

Almere behoort al jaren tot de snelst groeiende steden van Nederland. Maar dat betekent niet dat het een stenen stad is met alleen maar asfalt, woningen, appartementen en bedrijfsgebouwen. “Juist voor de natuur is hier, net als in de hele Flevopolder, enorm veel ruimte”, legt Johan uit. “De Oostvaardersplassen spreken wat dat betreft natuurlijk voor zich. Daar is de natuur echt de baas. Maar kijk gerust ook naar het Almeerderhout; de stadsbossen van Almere. Het Almeerderhout bestaat onder meer uit het Cirkelbos, het Kathedralenbos, het Kromsloot Park, het Waterlandse Bos, het Overvaart Bos en het Wetering park. Elk bos heeft weer zijn eigen karakter. En dat maakt het geweldige plekken om te bezoeken, te wandelen, te fietsen en te ontdekken.”

Op onze tocht door het Cirkelbos, dat in de jaren 70 van de vorige eeuw werd aangeplant, laat Johan zien, hoe een bos door de jaren heen evolueert. Maar ook welke gevaren er dreigen voor de bossen die destijds grootschalig werden aangeplant. “Juist in Flevoland is in het verleden gekozen voor monuculturen, wat betekent dat op hetzelfde stuk grond slechts 1 boomsoort geplant werd. Maar als zo’n boomsoort vatbaar is voor ziektes, dan kan het maar zo dat er hele bosvakken gekapt moeten worden. We zien dat nu met de es, die tot 25% van de totale bomenpopulatie in de stadsbossen van Almere uitmaakt. Al sinds 2010 hebben we in Nederland te maken met de zogenaamde essentaksterfte. De ziekte wordt veroorzaakt door het Vals essenvlieskelkje, een minuscuul paddenstoeltje. We kunnen niet anders dan die zieke bomen kappen, wat best een aanslag is op hoe het bos er nu voor de bezoekers uitziet. Zij maken zich zorgen en weten niet altijd wat er aan de hand is. Maar dit moeten we doen, al planten we uiteraard direct ook nieuwe bomen terug. Andere soorten, zodat het bos gevarieerder wordt en minder vatbaar voor ziektes en aantastingen.”

Tijdens onze wandeling door het Almeerderhout vallen we van de en verrassing in de andere. “Er is hier veel wild. Ree, bever en marter doen het erg goed. Net als heel veel verschillende vogelsoorten. Een mooi voorbeeld is de voor veel mensen onbekende Wielewaal, een schitterende vogel die tropisch oogt en zich vaak verraadt door zijn typische zang. Ook bijzonder is het Museumbos dat bestaat uit een aantal landschappelijke kunstwerken met ieder een oppervlakte van een hectare gelegen in het Cirkelbos. De percelen zijn afzonderlijk door steeds andere ontwerpers en kunstenaars vormgegeven. Neem Almere Boven, een heuvel met een doorsnede van een hectare van ongeveer dertig meter hoog. Er gaat een wandelpad omhoog in een spiraalvorm zodat je over de boomtoppen stad en landschap kan bewonderen.” Dat doen we natuurlijk en vanaf de top zien we de toekomstige locatie van BOSS liggen. De natuur is hier echt overweldigend.

In BOSS woon je in een echt bos

“Almere is een broedplaats voor fraaie architectuur én geweldige natuur”, vindt Johan. “Het mooie is, dat de bossen er eerder waren dan alle nieuwe wijken die hier nu gebouwd worden. Wat je nu ziet is dat de bossen als het ware tussen de bebouwing in komen te liggen. Dus een stad met in het hart een geweldig groot natuurgebied dat je best mag vergelijken met het Central Park in New York. Het project BOSS gaat weer een nieuw hoofdstuk aan deze bijzondere plek toevoegen. En het is prettig dat de ontwikkelaars bij al hun plannen gebruik maken van de kennis die wij bij Staatsbosbeheer de afgelopen 50 jaar hebben opgedaan met het planten, verrijken en onderhouden van de bossen. Daardoor zal het bos van BOSS heel gevarieerd worden, met verschillende boomsoorten, kruidlagen en struiken. Met daarbij de garantie dat alles wat hier geplant wordt, straks net zo hard zal groeien als al die andere bossen in en rond Almere. Binnen enkele jaren zal je in BOSS echt in een bos wonen. Aan de rand van het Central Park van Almere: het Stadsbos van de toekomst”.

Meer weten over Boss

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Almere.

Aanmelden