Lokaal nieuws vrijdag 13 november 2020 Bron: Boss

Projectpartner AW Groep, Lisse

BOSS wordt duurzaam, klimaatadaptief en biodivers. Het zijn prachtige doelstellingen, maar is het allemaal ook technisch haalbaar? Daarvoor is de AW Groep uit Lisse verantwoordelijk binnen het projectteam. De groene grond-, weg- en waterbouwer laat zich daarbij leiden door de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

In BOSS staan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN centraal

BOSS wordt duurzaam, klimaatadaptief en biodivers. Het zijn prachtige doelstellingen, maar is het allemaal ook technisch haalbaar? Daarvoor is de AW Groep uit Lisse verantwoordelijk binnen het projectteam. De groene grond-, weg- en waterbouwer laat zich daarbij leiden door de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Bij Michelle Wijnhout en Ron de Haas van de AW Groep zit duurzaamheid in hun DNA. “Wij en onze collega’s willen betekenisvol zijn en bijdragen aan een sociale, gezonde en klimaatbestendige leefomgeving. De 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties zijn daarbij onze leidraad. Het zijn duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, die van BOSS een wijk maken die bijdraagt aan een betere wereld.”

Uniek in de branche
“Die betere wereld begint bij jezelf. Daar zijn wij van overtuigd. Binnen AW Groep zijn we daar al heel lang van doordrongen en met het ondertekenen van de 17 SDG’s, gaan we nog een stapje verder. We omarmen alle doelen van de VN en integreren ze in onze bedrijfsvoering. Daarmee zijn we de eerste en uniek in onze branche. Maar daar willen we niet uniek in blijven. We dagen onze partners in BOSS uit om zelf ook met deze doelen aan de slag te gaan.”

Positieve impact met het Impactwheel
“Wij werken in een branche waarin duurzaamheid, C02-reductie, energie, biodiversiteit en klimaatadaptie hot items zijn. Om in kaart te brengen hoe wij op die thema’s en de andere SDG’s een positieve impact kunnen hebben, maken we bij elk project dat we oppakken van SDG Impactwheel. Neem SDG 13, ‘Klimaatactie’. Onze impact op deze duurzame ontwikkelingsdoelstelling omschrijven we als volgt: De wijk wordt klimaatadaptief ingericht. Het minimaliseren van verharding en de toepassing van halfverharding in combinatie met een wadi voorkomen droogte. De bomen vormen de airco’s van de wijk en gaan hittestress tegen. Bomen verbeteren de luchtkwaliteit en zijn belangrijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan.”

Een boom planten kan iedereen
“Voor elke SDG benoemen we op deze manier onze impact, zodat we ons steeds bewust zijn van wat we doen en welke gevolgen dat heeft. En dat is belangrijk, want de plannen voor BOSS zijn ambitieus. Onze taak in het project is om wat bedacht wordt ook technisch haalbaar te maken. Een boom planten kan iedereen, maar hoe we dat gaan doen en welke gevolgen dat heeft voor bijvoorbeeld de waterhuishouding, de biodiversiteit en de energielevering aan de woningen is iets waar wij ons als grond-, weg- en waterbouwer mee bezig houden. En daarin gaan we ver.”

Samen voor een betere wereld
De 17 doelen zijn de opvolgers van de millenniumdoelstellingen. In 2030 mag onder meer niemand meer in extreme armoede leven, niemand meer honger hebben, is er minder ongelijkheid tussen en binnen landen en moet iedereen toegang hebben tot betaalbare, betrouwbare en duurzame energie. “Aan een aantal van die doelen kunnen we heel concreet invulling geven. Sterker nog; voor 14 doelen doen we dat al op dagelijkse basis. Zo rijden onze auto’s op groen gas, hebben we veel aandacht voor duurzaamheid en dragen we een groot aantal goede doelen een warm hart toe. Onze uitdaging zit ‘m vooral in het uitdragen en uitbouwen. Zo dagen we onze partners in BOSS dagelijks uit hun positieve impact op duurzaamheid te bekijken en te vergroten. Want een betere wereld begint dan wel bij jezelf, je maakt hem uiteindelijk vooral samen.”

Meer weten over Boss

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Almere.

Aanmelden