Verhuizen? Regel je energiecontract bij Pricewise
Lokaal nieuws vrijdag 24 maart 2023

5 tips: Hoe richt ik mijn nieuwbouwhuis in?

5 tips: Hoe richt ik mijn nieuwbouwhuis in?

Gefeliciteerd! Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht. Wat een fantastisch vooruitzicht!
Je gaat nu fantaseren over hoe jullie nieuwe huis eruit gaat zien en hoe je jouw wensen kunt vervullen. Want welke kleur kies je voor de nieuwe keuken? Welke raambekleding kies je? Welke kleuren geef je door aan de schilder? Overweldigend, al die keuzes. Hoe weet je of je de juiste keuze maakt? Als je een nieuwbouwhuis hebt gekocht en je wilt het inrichten, dan is het goed om een duidelijk plan voor ogen te hebben. Hierdoor heb je houvast en ben je minder snel geneigd om verkeerde keuzes te maken.

Hier een aantal tips voor het inrichten van jouw nieuwbouwwoning.

Stap 1: Maak een plattegrond

De basis is het maken van een plattegrond. Zijn er nog elementen die je aan wil passen in de bouw? Dan moet je haast maken met deze eerste stap.

Wat wil je allemaal gaan doen in huis? Bepaal voor iedere ruimte in huis de functie die het zal gaan krijgen. Daarbij kan je rekening houden met de ligging van de tuin of de straat, maar ook hoe de zon naar binnen schijnt.

Als je de ruimtes bepaald hebt kan je aan de gang met meubelindelingen. Knip meubels op dezelfde schaal als de plattegrond en ga schuiven. Houd hierbij rekening met openslaande deuren, ramen, vensterbanken en radiatoren. Ga alle ruimtes af en schuif net zo lang totdat je tevreden bent.

Stap 2: Maak een moodboard

Nu de indeling bekend is, ga je aan de slag met een moodboard. Het doel van een moodboard maken is het inzichtelijk maken van je smaak en wensen. Door een collage te maken van beeld en/of materialen krijg je zicht op de sfeer die het uiteindelijk moet gaan worden. Ga op zoek naar inspiratie. Verzamel zoveel mogelijk beelden en stalen die je aanspreken. Pinterest staat vol met fantastisch beeldmateriaal van over de hele wereld. Maak daar een digitaal moodboard, of pak er old school een stapel tijdschriften bij en ga lekker knippen en plakken. Welke stijl en kleuren spreken je aan. Ga op zoek naar zo veel mogelijk beeld en filter dat in de eindronde. Vergeet niet alleen naar meubels te kijken, maar ook welke kleuren en materialen spreken je aan. Om een sfeervol huis te creëren is dit namelijk een belangrijk onderdeel.

Stap 3: Maak een materialen-en-kleurenplan

Je bent op de goede weg. De indeling en sfeer is bepaald. Wat wil je op de vloer en de muren? Denk aan het stucwerk, verf en behang, en je keus voor de vloer is heel bepalend. Dit is de basis waar je straks de rest van de materialen op gaat aanpassen. Pak je plattegrond er weer bij en bepaal welke kleuren waar komen. Hou daarbij rekening met de lichtinval. Hoe komt de zon jouw huis binnen. Aan de oostkant van je huis worden kleuren door de zon vaak wat koeler van kleur, aan de zuidkant wat warmer. Met het toepassen van kleur kan je rekening houden met de volgende verhoudingen 60-30-10. 60% van de muren schilder je in kleur A, 30% in kleur B en 10% in kleur C. Dit kan je ook toepassen op je meubels en accessoires. Door deze formule te gebruiken ontstaat de juiste balans.

Het gebruik van verschillende materialen is van grote invloed. Als je alleen maar gladde en glanzende materialen gebruikt, wordt het snel kil. Het gebruik van alleen maar grove structuren oogt juist snel heel hard. Dus ook hier is de balans van zacht, ruw, glans en mat en de afwisseling daar van essentieel voor een verwarmend huis.

Stap 4: Een lichtplan

Een belangrijk onderdeel van het inrichten van een nieuwbouwhuis is het maken van een lichtplan. Voor elke functie in huis heb je namelijk andere verlichting nodig. Bij het maken van een lichtplan is het belangrijk om rekening te houden met de functies per ruimte en welke lampen daarbij passen. Daarnaast moet je nadenken over het daglicht, de lichtrichtingen en de hoogtes van lichtbronnen. Boven de eettafel heb je een ander soort verlichting nodig dan in het hoekje waar je graag een boek leest. Vergeet ook niet om rekening te houden met de stopcontacten en elektrapunten. Het kan voorkomen dat er extra punten moeten worden toegevoegd aan het lichtplan of dat het handiger is om een lamp op een andere plek te plaatsen. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het maken van het lichtplan, zodat er nog aanpassingen gedaan kunnen worden.

Stap 5: Inrichten en afstylen

Nu je plan helemaal uitgewerkt is, kan je eindelijk gaan shoppen. Neem je moodboard, plattegrond en meetlint mee en pas toe wat je in je plan bedacht hebt. Ga eerst op zoek naar de grote meubels, zijn er nog erfstukken die je wil gebruiken, ben je nog steeds blij met dat leuke stoeltje? Vul aan wat je nog nodig hebt en zet de ruimtes niet te vol. Als je alle grootmeubelen uitgezocht hebt ga je op zoek naar accessoires. Mooie sierkussens, kandelaars en foto’s of kunst aan de wand. De afwisseling van nieuwe items, souvenirs van die mooie reis of de herinnering aan oma maken je huis persoonlijk en geven het jouw eigen stijl.

Het enige dat je nu nog moet doen, is heerlijk achterover hangen en genieten!

PS
Denk je nu OMG ik begrijp helemaal niets van wat je nu allemaal verteld, of “ik heb hier echt geen tijd of zin in”. Bel, mail of app mij en ik kom je hierbij helpen.

Cindy Vlug
06 24 75 01 50
www.cintastyling.com

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Almere.

Aanmelden