Lokaal nieuws dinsdag 08 maart 2022

Zo onderhoud je de zonnepanelen op je nieuwbouwhuis

Als je zonnepanelen hebt laten installeren op het dak van je nieuwbouwhuis in Almere dan doe je er verstandig aan om deze panelen goed te onderhouden. Regelmatig wordt gezegd dat dit overbodig is. Het regen spoelt het vuil immers wel van de zonnepanelen af. In principe is dit ook wel een beetje waar. Toch is het alsnog zeker aan te raden om de panelen goed te onderhouden als je het optimale rendement wilt behouden. Je zou ervoor kunnen kiezen om het onderhoud te laten doen door een expert, maar je kunt ook zelf aan de slag met de onderstaande tips.

Veilig

In de meeste gevallen liggen de zonnepanelen op het dak. Het schoonmaken van dit systeem is dan ook niet zonder gevaar, wat met name het geval is als het gaat om een schuin dak. Het is daarom zeker aan te raden om een valbeveiliging in te zetten. Over het algemeen is het een stuk eenvoudiger om de zonnepanelen op een plat dak schoon te maken, maar dit heeft ook weer een nadeel. Op dit type dak worden de panelen namelijk ook eerder vuil, dus de schoonmaak en het onderhoud is hier nog een stuk harder nodig dan bij de zonnepanelen op een schuin dak. Alsnog moet het natuurlijk op een veilige wijze gebeuren, hier moet je zeker rekening mee houden.

Middelen

Daarnaast moet je de juiste middelen gebruiken bij het onderhouden van je zonnepanelen. Zo moet je te allen tijde het gebruik van een harde borstel vermijden. Het risico hiervan is dat je de bovenste laag van de zonnepanelen bekrast. Hierdoor kan het zonlicht niet meer overal optimaal schijnen op de zonnecellen, wat als gevolg heeft dat het rendement daalt. Dit geldt ook voor de schoonmaakmiddelen die vlekken of strepen achterlaten op de panelen. Deze sopjes zullen er dus ook voor zorgen dat het rendement naar beneden gaat. Moet je dan een hogedrukreiniger uit je rugzak halen en gaan gebruiken? Nee, zeker niet. Door de hoge druk ontstaat namelijk het risico dat het water tussen het glas en de cellen terecht komt. Het is dus zeker van belang dat je de juiste middelen gebruikt bij het schoonmaken van de zonnepanelen.

Jaarlijks

Het is verstandig om elk jaar de zonnepanelen schoon te maken. Eigenlijk is het nog beter om dit meerdere keren per jaar te doen. Je kunt dit het beste doen aan de start van het voorjaar. In de maanden hierna zullen we immers de meeste zonuren van het jaar krijgen, dus de zonnepanelen moeten dan tiptop in orde zijn. Bij het schoonmaken van de zonnepanelen moet je trouwens niet de randen vergeten, ook deze moeten goed schoon zijn. Eén vuile cel zal namelijk de prestaties van een volledige rij met cellen nadelig beïnvloeden, wat vooral het geval is bij de zonnepanelen die verticaal geplaatst zijn. Je moet bovendien niet vergeten om de omvormer ook mee te nemen in de jaarlijkse schoonmaakbeurt van het systeem. Controleer hierbij op stof, terwijl je er ook voor moet zorgen dat de omvormer zijn warmte kwijt kan.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Almere.

Aanmelden