Lokaal nieuws dinsdag 26 oktober 2021

Haard kopen? Let op deze vijf punten!

Ga je je eigen huis ontwerpen of heb je misschien net een nieuwe woning gekocht? Dan is het wel duidelijk dat één ding absoluut niet mag ontbreken: een sfeervolle haard. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden dat de keuzes overweldigend kunnen zijn. Om je een steuntje in de rug te bieden, geven we je graag vijf punten waar je op moet letten bij het kiezen van een haard.

1. De brandstof

Er zijn verschillende soorten haarden die allemaal hun eigen brandstof nodig hebben. Je kunt voor de ouderwetse houtkachel gaan of de milieu- en gebruiksvriendelijkere pelletkachel. Daarnaast kun je (zelfs in een gasloze woning) voor een gashaard kiezen op propaangas. Een elektrische haard heeft als voordeel er geen rookkanaal nodig is en tegenwoordig zien de vlammen er behoorlijk echt uit. Een andere optie die geen rookkanaal vereist is de milieuvriendelijke bio-ethanolhaard. Zoals je ziet zijn er veel verschillende typen haarden te verkrijgen. Een houthaard kost wat meer tijd om aan te maken en je zult, net zoals bij een pelletkachel, jaarlijks de schoorsteen moeten schoonmaken.

2. De bouw van de haard

Haarden kunnen op verschillende manieren in je woning geplaatst worden. Denk bijvoorbeeld aan de inbouwhaard. Als je voor dit type haard gaat, kun je bepalen of je een driezijdig-, front-, of hoekmodel wilt hebben. Het spreekt voor zich dat de ombouw moet bestaan uit brandwerend materiaal. Een inzethaard is makkelijker te plaatsen in een bestaande woning en er is vaak weinig sloopwerk nodig. Bovendien nemen ze niet veel ruimte in. De doorkijkhaard ziet er super deluxe uit, doordat je van meerdere zijden kunt genieten van het knappend vuur. Wanneer je het als afscheiding tussen de woonkamer en de eetkamer plaatst, kun je dus vanuit beide ruimten genieten van warmte en sfeer. Deze haard neemt veel ruimte in, maar als je toch al een afscheiding hebt of wilt plaatsen, is het een mooie additie.

3. De grootte van de haard

Een grote haard staat wel mooi, maar bedenk dat hoe groter de haard, hoe meer brandstof deze nodig heeft. Je kunt bij een grote haard dus het beste kiezen voor een goedkoop brandstoftype, zoals pellets of propaangas. Een elektrische haard kost ook weinig per branduur. Als je een haard aanschaft ter bijverwarming van je huis, misschien omdat de warmtepomp je toch niet voldoende comfort biedt, wil je ook weer niet een te kleine haard, want dan zal de warmte niet afdoende zijn. Kijk dus eerst goed naar je ruimte, voor je hierover een beslissing maakt.

4. Waar ga je de haard plaatsen?

De meeste mensen kiezen ervoor om een haard in de woonkamer te plaatsen, maar er zijn ook veel andere kamers in een woning die wel een sfeervolle verwarmingsbron kunnen gebruiken. Zo zijn de eetkamer, de keuken of de masterbedroom ook geweldige ruimtes voor een haard. Ga daarom na wanneer je de haard graag wilt laten branden en in welke ruimte van het huis je rond die tijd vaak bent. Als je graag twee aangrenzende ruimtes van een haard wilt voorzien, is de doorkijkhaard de perfecte oplossing.

5. Het merk

Misschien was je van plan om gewoon voor de goedkoopste of ‘de beste’ haard te gaan, maar per merk kan er veel verschil zitten in wat je van een haard mag verwachten. Vooral wanneer je voor een elektrische sfeerhaard gaat, wil je natuurlijk dat de vlammen echt lijken en misschien wil je dat deze haard je ook kan verwarmen. Per fabrikant kan er verschil zitten in de plaatsingskosten, de garantie en de kwaliteit. Reviews lezen voor je overgaat tot aankoop is dus wel zo verstandig!

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Almere.

Aanmelden