Lokaal nieuws woensdag 06 januari 2021

Zonnepanelen op je nieuwbouw: grote voordelen

Steeds meer eigenaren van nieuwbouwwoningen kiezen voor zonnepanelen op het dak van hun woning. En dat is logisch, want zonnepanelen op het dak zijn een goede investering. Ze zijn niet alleen heel milieuvriendelijk, maar ook erg rendabel. In dit artikel zetten we een aantal voordelen van de zonnepaneel op een rijtje.

Lagere energierekening

Allereerst zorgen zonnepanelen er natuurlijk voor dat de energierekening omlaag gaat. Na installatie van de panelen, gaan de bewoners direct besparen op hun energiekosten. Zonnepanelen worden steeds goedkoper. De gemiddelde terugverdientijd ligt in 2020 tussen de zeven en acht jaar. Een ander voordeel is dat zonnepanelen je minder afhankelijk maken van je energieleverancier en van eventuele stijgende energieprijzen in de toekomst. Dit geeft meer zekerheid over de maandlasten.

Btw terugvragen bij de Belastingdienst

De Belastingdienst ziet eigenaren van zonnepanelen als 'ondernemers'. Dat komt omdat zij eigenlijk een soort van mini-energiebedrijf zijn. Dat heeft als bijkomend voordeel dat woningeigenaren de 21 procent btw die zij betalen op de aankoop en installatie van zonnepanelen kunnen terugvragen van de Belastingdienst. Wie 10 zonnepanelen van 3.000 wattpiek op het dak heeft liggen - met een waarde van € 4.700 - incasseert € 760 terug op die aanschafwaarde. Particulieren moeten de btw binnen zes maanden na de aanschaf en installatie van de panelen hebben teruggevraagd.

Salderingsregeling

De salderingsregeling houdt in dat particulieren de stroom die zij aan het elektriciteitsnet leveren weg mogen strepen tegen de stroom die zij van het net afnemen. Bijvoorbeeld: de zonnepanelen leveren in één jaar 1.250 kWh op. In datzelfde jaar verbruiken de bewoners 3.500 kWh vian de leverancier. De woningeigenaar ontvangt dan een jaarrekening voor 2.250 kWh (3.500 – 1.250). Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd. In 2023 mag men nog 91 procent salderen. Dat wordt elk jaar minder, tot er in 2031 niks meer gesaldeerd mag worden. Mensen ontvangen nog wel een vergoeding voor het terugleveren van energie.

Milieuvriendelijk

Zonnepanelen zijn de toekomst. Nederland moet uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. We zullen daarna alleen nog maar gebruikmaken van duurzame energiebronnen, zoals de wind, zon en aardwarmte. Zonnepanelen zorgen ervoor dat woningeigenaren voorzien in hun eigen energiebehoefte. Huishoudens met zonnepanelen besparen jaarlijks zo'n 60 kg CO2 per m2 zonnepaneel. Daarnaast hebben de panelen nauwelijks onderhoud nodig. Ook kunnen ze gerecycled worden.

Hogere woningwaarde

Tot slot verhogen zonnepanelen ook nog eens de waarde van de woning. Dat komt omdat het energielabel van de woning stijgt door energiebesparende maatregelen. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Hoe energiezuiniger het huis is, hoe lager de energierekening zal zijn. Dat is interessant voor een potentiële nieuwe koper, want op deze manier zullen de maandlasten lager zijn.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Almere.

Aanmelden